Норберт Хофер поема Австрийската партия на свободата след корупционния мегаскандал

След грандиозния корупционен скандал, който свали крайнодесния австрийски лидер Хайнц-Кристиан Щрахе, задачата за спасяването на Австрийската партия на свободата падна върху скромния заместник Норберт Хофер, информира АФП.

48-годишният Хофер беше кандидат на партията на президентските избори през 2016 г. и отдавна се разглежда като основен кандидат за лидерския пост в крайнодясната партия. Тогава Хофер се представи неочаквано добре, включително изненада и мнозина в крайнодясната партия. В крайна сметка той загуби предимно церемониалния пост в полза на Александър ван дер Белен, бивш лидер на Зелената партия.

На среща в неделя висшето ръководство на партията номинира Хофер за лидер, като официалното потвърждение се очаква след изборите за Европейски парламент на 26 май.

Хофер пое Министерството на транспорта и инфраструктурата, след като Австрийската народна партия на канцлера Себастиан Курц сформира коалиция с крайнодясната партия в края на 2017 г. И двете партии имаха антиимиграционни платформи в кампанията преди вота.

Хайнц-Кристиан Щрахе подаде оставка ден след като бе разпространено видео, което го уличава в корупционен скандал. Видеото показва, че Щрахе предлага правителствени договори в замяна на политическа подкрепа. Също така изглежда като намек за потенциално незаконна система за дарения на крайнодесната партия на свободата, която ръководи.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини