Бисер Петков за отпадането на "Трите златни години" при пенсиониране

Отпадането на "Трите златни години" преди 1997 г. от формулата за изчисляване на пенсионния доход е в името на стабилността и предвидимостта на пенсионната система. Това увери министърът на социалната политика Бисер Петков пред bTV.

Тази методика обаче би ощетила над 30% от бъдещите пенсионери. По тази причина се стигна дори до намесата на премиера Бойко Борисов, който нареди да бъде направена законодателна промяна и изчисляването да става по двете формули.

Днес законопроектът ще се гледа в Комисията по труда и социална и демографска политика.

По думи на Петков оценката на ситуацията е наложила спешната законодателна инициатива. Той обясни, че от друга страна е стояла тезата, че промените са приети още през 2015 г. и много хора са съобразили поведението си с влизането им в сила.

Социалният министър отрече възможните злоупотреби при формирането на пенсиите да са основната причина за промяната на формулата.

Тази промяна беше направена, за да се обвърже пенсията с осигурителния принос на лицето през неговия трудов живот и да се улеснят хората, защото представянето на документи за 3 години преди 1997 г. затруднява повечето пенсионери, поясни той. По негови думи промяната е позволявала пенсията да се изчислява, без да се ангажират пенсионерите.

Социалният министър заяви, че отпадането на "Трите златни години" е предложение на Консултативния съвет по пенсионната реформа, който е изготвил цялостния законопроект, приет през 2015 г. Петков подчерта, че НОИ също са подкрепили промените. Според него нямало съществени финансови ефекти дали ще се изчислява по новата, или по старата формула.

Анализът на НОИ беше, че "икономията" е 9 млн. лева, което е пренебрежимо малко на фона на общия разход за пенсии, който е около 10 млрд. лева годишно, обясни министърът.

Той увери, че ако законопроектът бъде приет и влезе в сила, хората ще имат право да избират по коя методика да им се изчислява пенсията. Петков напомни, че НОИ има разработена електронна услуга за изчисляването на прогнозния размер на пенсията и тази възможност ще бъде запазена.

Ако новият законопроект бъде гласуван, в шест месечен срок от датата на влизането му в сила хората, на които им е отпусната пенсия по новия ред или са подали заявление, ще могат да заявят преизчисляване на сумата по стария ред.

Петков посочи и че за великденски добавки към априлските пенсии са отпуснати 53 млн. лева, които ще бъдат раздадени на повече от 1 300 000 пенсионери.


Източник: news.bgКоментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Perunik.COM ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 16.07.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини