Българите пишат тройка на пътищата. Преглед на печата

24 часа

Обвиняват бивши шефове на АПИ за пътя край Своге?

Бившите шефове на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Дончо Атанасов и Лазар Лазаров са призовани да се явят утре в 10 ч на разпит в Националната следствена служба (НСлС), научи "24 часа". Те ще бъдат разпитвани за некачествения ремонт на пътя край Своге, където на 25 август при катастрофа на автобус загинаха 17 пътници.

Очаква се екипът от следователи и прокурори да им повдигне обвинения.

Лазар Лазаров заяви пред "24 часа", че по времето, когато са подписвани договорите, когато е полаган асфалтът и когато е приеман акт 16 на обекта, той не е бил шеф на пътната агенция.

Договорът за строителство е подписан на 3 август 2011 г., а за строителния надзор - на 19 август същата година. Лазаров е назначен на 11 септември.

Труд

Смъртоносен капан от скорост, дъжд и мантинела

Превишена скорост при лоши атмосферни условия, липсата на отводняване на пътя, декоративна мантинела, типът асфалт, кривата на фаталния завой и инстинктивната реакция на шофьора на автобуса край Своге са заформили смъртоносна комбинация, която завърши трагично с цената на 17 човешки живота. Това става ясно от коментарите на пътни експерти с дългогодишен опит пред "Труд".

Според Владимир Жиянски, който има компания за строителен надзор и е изграждал едни от най-сложните магистрални съоръжения у нас, причините за инцидента са поне 5. На мостовото съоръжение, на което е започнала катастрофата, има значителни условия за "аквапланинг", обясни Жиянски. Липсва подходящо отводняване на трасето, а поставеният бордюр допълнително пречи на водата да се излива в река Искър. Според местните на мястото на катастрофата при дъжд се образува локва с дълбочина до 8 см.

Монитор

Онлайн ясновидци ни правят милионери срещу 90 лева

Продажбите се осъществяват от профил на "сляпата баба Гинка", чиято снимка е на руска астроложка. Описанието в сайта пък е неграмотно, но въпреки това достатъчно подробно за всяка зодия. Като бонус желаещите могат да си свалят снимка на продаваните амулети, които докато седят на компютрите им, ще им носят пари. Ако искат обаче да стигнат до милионите, то те трябва да си го закупят. За по-голяма тежест под статиите в сайта има нереални коментари от уж доволни хора, които само за седмица са натрупали пачките.

Стандарт

Уволнение и оставки в НИМХ

Ръководството на БАН прекрати мандата на професор Христомир Брънзов като директор на Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Пред БНР той посочи, че това решение е било очаквано, както и че ръководството на института също ще се оттегли в знак на солидарност.

Професор Брънзов беше категоричен, че отстраняването му е свързано с неговата подкрепа за протеста на синоптиците и хидролозите от последните месеци. Те настояват НИМХ да се отдели от БАН.

В сряда синоптиците излязоха на протест с искане за незабавно отделяне от БАН. Решение за НИМХ все още няма, въпреки че в средата на месеца премиерът нареди до 22 август проблемът да бъде решен. Синоптиците организират няколко протеста и заплашват да спрат да изготвят прогнозата за времето.

Сега

Българите пишат тройка на пътищата

Българите оценяват като ниско качеството на пътищата у нас. Оценката им за шосетата е среден 3.15 - по шестобалната система, показва проучване на "Галъп интернешънъл". Анкетата е проведена в началото на август, седмици преди трагедията край Своге от 25 август. Това означава, че ако бъде проведено днес, изследването вероятно ще даде още по-лоша оценка на състоянието на републиканската пътна мрежа.

38% от анкетираните смятат, че пътищата у нас в последните няколко години стават по-лоши. 30% не намират промяна, 27% казват, че пътищата стават по-добри, а 5% не могат да преценят. Всичко това очертава по-скоро негативна картина. Оказва се, че онези, които виждат негативна промяна по отношение на пътищата у нас в последните години, са повече.

Капитал дейли

Просрочените задължения на общините намаляват до 138 млн. лв.

Просрочените задължения на местната власт продължават да намаляват и през второто тримесечие на годината. Докато към края на юни 2017 г. общата сума беше 160.3 млн. лв., сега тя пада до 138.2 млн. лв., от които 9 млн. са задължения по европрограми. Същевременно размерът на общинския дълг се повишава, като към средата на годината увеличението е с 9.5% до 1.345 млрд. лв. Растат и поетите ангажименти за бъдещи разходи. Добра новина е, че средствата за инвестиции леко се увеличават - от 7.9% до 9.7% от общите разходи. Това показват данните за финансовото състояние на общините, които Министерството на финансите публикува на всеки три месеца.

От анализа става ясно, че от началото на годината не са договорени нови безлихвени заеми от държавния бюджет по процедурата за финансово оздравяване. Така общините с подобни заеми остават десет, а сумата на дадените средства е 27.9 млн. лв.

Дума

Само БСП защити болницата в Нова Загора

Мнозинството на ГЕРБ в Общинския съвет на Нова Загора успя да пробута приватизацията на общинската болница. Само БСП отказа да подкрепи решението и опита да се противопостави на превръщането на лечебното заведение в частно.

Пред ДУМА общинският съветник от БСП Димитър Бънов заяви, че социалистите многократно са настоявали да се купува нова техника и апаратура, за да се увеличат клиничните пътеки, а оттам и болницата да генерира повече приходи. "Наляха се 2 млн. лв. за пътища, по които никой не върви. Нямало обаче пари за болница, от която всички ние имаме нужда", възмути се Бънов.

Крайният резултат от възраженията на БСП се изразява в това, че в комисията по продажбата на болницата няма представител на социалистите.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини