Разкриха тайната на богатството, талантът не играе никаква роля

Ако се питате защо връстниците ви просперират повече от вас, възможно е да не е защото са по-добри в работата си: вероятно се касае за чист късмет. Поне това твърди нов компютърен модел.

Обхващаща 40 години от живота, подробната компютърна симулация пресъздала прецизно разпределението на богатството в реалния свят и открила, че най-богатите не са най-талантливите, а най-големите късметлии.

Целта на изследването на Универистета в Катания, Италия е не да ви накара да се отчаяте от безполезността на живота, а да осъзнаете ролята на шанса, докато инвестирате време и ресурси в различни занимания.

Загадката, която учените искали да разгадаят е следната: защо ако талантът, интелигентността, желанието за работа и други фактори, които обикновено ни помагат да се издигнем в живота, са равномерно разпределени, същото не важи и за богатството?

10% от човечеството притежава 85% от богатството, но талантът и интелектът не са концентрирани в малцина избраници. Тогава каква е тайната съставка?

“Симулациите ясно доказаха, че този фактор е чистият късмет”, казва един от изследователите.

Екипът започнал с 1 000 компютърно генерирани личности, или агенти, макар че моделът е валиден независимо от мащаба. Талантът обикновено е около средното ниво, с някои стандартни отклонения, затова в модела всеки притежавал някакъв талант, но никой не притежавал много повече или по-малко от останалите.

Всички стартирали с едно и също богатство.

След това в симулацията били представени произволни събития, които агентите биха могли да използват, за да увеличат богатството си, ако са късметлии, или да доведат до разорение, ако късметът им изневери.

След анализиране на крайните резултати, разпределението на богатството наподобявало това в реалния живот – около 20% от хората притежавали 80% от средствата. Симулацията била повторена няколко пъти, за да бъде потвърдена правдоподобността и.

Най-богатите 20% обаче не били най-талантливите, нито пък най-малко талантливите: “максималния успех никога не съвпада с максималния талант и обратното", казват изследователите.

Оказало се, че най-богатите са тези, чиито талант се доближва до средния за света. Нещо повече, хората на върха на пирамидата преживели едни от най-късметлийските събития през симулирания си живот, докато животът на тези на дъното бил помрачени от най-нещастните.

Екипът, провел изследването, иска да разбере как моделът би могъл да се използва за увеличаване на инвестициите във всичко – от наука до бизнес практики. Например, би било разумно да се инвестират ресурси поравно сред компаниите, вместо фокусът да пада само върху хора, които са били успешни в миналото.

Източник: sciencealert.com
 
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Perunik.COM ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 22.03.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини