Олу дере скъса диги и нахлу в крайните дворове на Малево

    Олу дере скъса диги и водата водата нахлу в дворовете на крайните къщи в хасковското село Малево. За стопанката на една от тях – Недялка Костадинова, това е редовно пролетно бедствие в дома й. “Всяка година се случва. Не знам вече какво да правим, към кого да се обърнем. И по телевизията ни даваха не знам колко пъти, и пак нищо. Тази година пак се наводнихме, след снега”, обяснява жената.

    Заради редовното нахлуване на водата в двора, стопаните се принудили да изградят бетонен парапет около къщата. Така поне спасяват дома си от наводнение, а дворът е прежален отдавна.

    Според кмета на Малево Михаил Михайлов причина за наводнените дворове са скъсани диги по течението на реката. Основна причина за това пък е непочистеното и обрасло с дървета и храсталаци корито на реката. “Ходил съм при областния управител Станислав Дечев да искам почистване на коритото, отговорът бе, че няма пари”, обясни селският управник.

    От областната администрация в Хасково съобщиха, че губернаторът е изпратил експерти да проверят на място случая след нашия сигнал. По закон областната управа отговаря за коритата на реките извън урбанизираните територии, поясниха оттам. И допълниха, че след подобен инцидент миналата година са поискали финансиране за почистване на коритото на Олу дере от междуведомствената комисия по бедствия и аварии. Оттам обаче отказали да отпуснат средства.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (13)

    • 1
      Ха
      хаха
      48 -1
      14:24, 9 мар 2018

      Нали казваха че всичко било проверено, нямало да има проблеми и накрая .... пак от същото.Те не смятат това за проблем.Ако го смятаха щяха да са взели мерки.Ами ако беше влезнало и заляло техния двор дали щяха да търпят това да се случва всяка година?

    • 2
      Ба
      Бай Хой
      15 -5
      14:44, 9 мар 2018
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
      • Ми
        МитюПищова
        15 -2
        15:00, 9 мар 2018
        Ми ако не си е вършил добре работата, нормално е да се стигне до това дередже.
    • 3
      Pe
      pepelanka
      33 -3
      15:02, 9 мар 2018
      кога ще имате пари Дечев харата патят заради вашите лажи некадърници нямам думи каквото да каже народа за вас е малко
    • 4
      С
      С
      33 -1
      15:23, 9 мар 2018
      Те за какво ли имат пари,освен за собствените си нужди...за това няма пари,за онова няма пари! Вземете се махнете,за какво сте там,само за присъствие и да си вземете месечната заплата?
    • 5
      Ли
      Лиско
      25 -1
      16:40, 9 мар 2018
      Областната управа няма време от боричкане с кмета на Хасково! Нали са на власт , да намерят пари! То Хасково е единственият град, в който ГЕРБ не е инвестирал нито стотинка на инат!
    • 6
      Ма
      Малевка
      25 -1
      16:54, 9 мар 2018
      Кмета, селския тарикат Михаил изобщо не се вълнува от проблемите на хората! Щом няма келепир- няма и да си мръдне пръста. А коритата на реките искат почистване ежегодно. Всички в Хасковска община са обрасли и ще късат диги , докъто не ги почистят! Общинското лесничейство , за какво е? Имат и хора и техника!
    • 7
      Чо
      Човека
      7 -2
      18:30, 9 мар 2018
      Те дигите са си прокопани от комунизма, да могат хората да минават с трактори и каруците без да обикалят а каваците орязани и продадени.
      Ще правим пак оризище хахаха.
    • 8
      Че
      Черешката
      14 -1
      20:42, 9 мар 2018
      От стари хора в нашето село съм чул че навремето, преди 40-50 тодини сами са си честили реката. Един взема брадва, друг мотика, кой каквото има и отиват на реката, секат се дървета, почиства се тръстика и така-сега всички си седят вкъщи и чакат кмета или областния или дори Бойко да дойде-да ама не. Май забравихте приказката за неволята. Затова и ще патим-от мързел и липса на инициатива-това е-лека нощ!
      • Чо
        Човека
        3 0
        13:01, 10 мар 2018
        Има си институции който това им е работата,а някой ако иска от добро сърце да може да го направи.
        Кмета трябва да уведоми дадената институция
      • Гр
        гражданин
        6 0
        17:19, 10 мар 2018
        сега ако отидеш да чистиш деретата от коритото ще те глобят за незаконна сеч
    • 9
      Dj
      Djimi
      6 -4
      21:48, 9 мар 2018
      Георги Иванов създаде една такава структура, която се занимаваше и с тази дейност, но ГРОБАРИТЕ я закриха!
    • 10
      Сх
      Схема
      3 -1
      11:53, 10 мар 2018
      Не съм гледал Олу дере, но като гледам Хасковска, водата не е много. Значи има твърде рязко изпущане на Тракиец. Прави ми впечатление обаче патартията вдигната по всички сайтове и последващите отпуснати пари. В медиите няма случайности, особено когато се единодушни, а окото не вижда проблемите.
    Последни новини