Мълър разкри нови обвинения по руската сага

От офиса на специалния прокурор на САЩ Робърт Мълър разкриха, че са повдигнати нови обвинения във връзка с разследването дали Русия се е намесила на американските избори през 2016 г., съобщават местни медии.

Алекс ван дер Зваан, адвокат в известна кантора в Ню Йорк, е обвинен в лъжесвидетелстване. Той е дал лъжливи показания пред ФБР. На 16 февруари са му били повдигнати обвинения във федерален съд във Вашингтон. Той е излъгал разследващите за разговори, които се отнасят до информация, че е помогнал за подготвянето на процеса срещу украинския политик Юлия Тимошенко.

Зваан е свързан с международната адвокатска кантора Skadden, Arps, Slate Meagher & Flom. Той е разпитан относно работата на фирмата през 2012 г. от името на украинското министерство на правосъдието. Обвиненият е излъгал разследващите за последните си контакти с Ричард Гейтс, който е обвинен заедно с Пол Манафорт за консултантската си работа в Украйна.

Адвокатът също излъгал за разговорите си с някой си, който е наричан от правителството "Лице А". Зваан изтрил и не е предоставил имейли на специалния прокурор и на кантората.рез септември вестник "Ню Йорк таймс" писа, че правосъдното министерство е поискало информация и документи от кантората, които се отнасят до работата на правителството на бившия украински президент Виктор Янукович.

До момента са повдигнати обвинения във връзка с разследването на Русия срещу бившия съветник по национална сигурност на Белия дом Майкъл Флин, Пол Манафорт, бивш мениджър на предизборната кампания на Тръмп, Ричард Гейтс, работил в щаба на американския лидер, Джордж Пападопулос, бивш съветник на Доналд Тръмп, и срещу 13 руски граждани и три компании.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини