Болницата в Рудозем обяви безплатна рехабилитация за всички жители на Смолянска област

Кампания е за жителите на цялата Смолянска област, а болницата е единствената, която предлага безплатна рехабилитация

Специализираната болница за рехабилитация „СБР Родопи“ в Рудозем обяви необичайна за българската практика акция за всички жители на Смолянска област. До края на месец февруари т.г., тя ще приема пациенти от всички общини безплатно и ще извършва процедури за възстановяване от редица сериозни заболявания. Пациентите ще могат да получат рехабилитация и физиотерапия в специализираното заведение, което разполага с последна дума на техниката за лечение на няколко типа масови заболявания-травматологични, неврологични, възстановяване след прекарани инфаркти на миокарда и инсулти, рехабилитация за страдащите от детска церебрална парализа, множествена склероза, поражения върху периферната нервна система.

Специализираното здравното заведение разполага със 151 легла и работи както със здравната каса, така и по програма на НОИ, по програма за социално подпомагане и на свободен прием. Помещава се в сградата на закритата преди 7 години общинска болница и когато в Рудозем се разчува, че ще правят здравно заведение за възстановяване, с модерна техника и можещи специалисти, дори местните не вярвали, че от това ще излезе нещо. Четири години по-късно идеята не само е факт, но ползата от процедурите и грижите за пациентите се носи от уста на уста, а в Рудозем идват болни от цялата и броят им расте. Тук могат да намерят помощ страдащите от болести на опорно-двигателния апарат, ставни артрози, ошипяване по гръбнака, ивършва се рехабилитация след смяна на стави или травми и счупвания. Лекуват се различни видове увреждания на нервни коренчета. Рехабилитират се пациенти с прекарани инсулт или инфаркт на миокарда. Но и до днес повечето родопчани дори не знаят какво има в сградата в центъра на миньорския град. Тези обаче, които вече веднъж са минали, се връщат редовно според курса назначен от специалистите тук.

Затова болницата в Рудозем стартира и безплатната кампания, и вече има запитвания. „Тя е за пациенти, които са нуждаят от рехабилитация, но са неосигурени, нямат близки, а имат сериозна нужда и могат да постъпят при нас“, обясни за „СмолянБГвести“ административният директор Емине Балева. „Какво печелим след като не са здравноосигурени? Не печелим, но не винаги печалбата се изразява в пари. Когато успееш да помогнеш, този пациент препоръчва на друг и така помагаме на хората, и повишаваме качеството на медицинското обслужване, и рехабилитация. Като дойде при нас човек с проблем, можеш ли да го върнеш?“, разсъждава административният директор. Тя не крие, че по принцип листата на чакащите е голяма, а нуждаещите се трябва да се запишат, за да се постъпят за лечение. Сега има свободни легла и в началото на този месец здравното заведение обяви безплатната кампания за хората от областта, която ще бъде до края на февруари 2018г. Пациенти, които сега се лекуват там и правят процедури признаха обаче, че не връщат никой, дори да няма места и да не е здравно осигурен.

„Хората са много болни, но не са научени да търсят навреме медицинска помощ, а това води до задълбочаване на проблема, казва Балева и дава пример с болните стави, които ако се рехабилитират навреме, ще се избегне операция за смяната ми. „Тъпченето постоянно с обезболяващи има временен ефект, а физиотерапията предлага възможност да се живее нормално“, обяснява Балева, която е пряката връзка между пациентите и болницата. Според нея хората идват тук на късен етап, защото липсва профилактика, а здравната култура е ниска. „Не умеем да почиваме, особено родопчани- не са научени да се грижат за здравето си. Само работят и затова са много увредени. В болницата идват когато вече не могат да ходят и се гърчат от болка.“, коментира Балева. Наблюденията й са, че са масовите проблеми с прешлени и стави, от които страда почти всеки, са пряко свързани с професията-особено изразени са при т.нар. „офис-професии“ с продължително стоене на бюро, а рехабилитацията е много подходяща за справяне с проблема.

Как можете да стигнете до болницата в Рудозем?  По клинична пътека, но там се извършва и амбулаторна физиотерапия за пациенти, които не са в толкова тежко състояние. Пациентът с проблем взема направление от личния лекар, идва в болницата, където се прави преглед и се назначават процедури. Друг вариант е, ако той вече се е лекувал в друга болница, но се нуждае от допълване на лечението с физиотерапия и рехабилитация, да вземе направление или епикризата си, и да получи рехабилитация тук, но в срок до един месец от лечението в стационар. Хората трябва да си носят медицинските документи-епикризи, решения на ТЕЛК относно заболяването, за да може след преглед лекарят да прецени какви процедури да се правят.

Техника и апаратура

Болницата за рехабилитация в Рудозем разполага с най-новото на пазара, цялата техника и апаратура е произведена в периода 2013г -2016г. От скоро е въведена и нова технология-онлайн кардио наблюдение. Нарушенията в ритъма на сърцето водят до образуване на тромбчета и съответно до риск от инсулт, а това не се вижда на обикновена кардиограма. Онлайн наблюдението тук осигурява 24 часа в денонощието проследяване на сърдечната работа, респираторна дейност на белия дроб, пулс, кръвно налягане и други важни показатели. На тази апаратура се правят 4 хиляди кардиограми за денонощие, а на екрана се вижда триизмерен модел на тялото на пациента, както и дали е в покой или движение. Така, ако има проблем в данните, кардиологът дава препоръки и инсулта може да се избегне. "След преживян инфаркт или операция пациентът постъпва при нас за рехабилитация и се наблюдава денонощно с холдер прикрепен за тялото му.“, обяснява Балева. Тя е убедена, че заедно с екипа специалисти, ще успеят да помагат на всички, които се нуждаят. И се надява, че хората ще разберат колко е важно да се грижат за здравето си профилактично, а не след като са настъпили трудно лечими и необратими болестни състояния.

Щиляна Чакърова


1 коментар

 • 1
  Си
  Сийка Лалова
  0 0
  14:40, 14-01-2019
  Здравейте,
  нуждая се от рехабилитация на счупена дясна ръка в раменна става. Имам издаден талон за рехабилитация от лекуващ лекар в гр. Смолян. Моля да получа телефони за контакт, за да се свържа с Вас и уточня дата на започване на процедурите, както и необходимите други документи при нужда.
  Очаквам Вашият отговор, за което благодаря.
  Сийка Лалова
  тел: 08828826711
  siicalalova2yahoo.com


Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Perunik.COM ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 17.02.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини