Наредба потвърди: Шофьорска книжка само при завършен 10 клас

След като през септември 2017 г. бе променен Законът за движение по пътищата, с което се въведе изискването за задължително завършен 10 клас за вземане на шофьорска книжка, сега МВР променя и Наредбата за условията и реда за издаване на свидетелство за управление на автомобил, пише Дневник.

Използваният в подзаконовия нормативен акт термин е взет от Закона за предучилищната и училищата дейност, който е в сила от лятото на 2016 г. В него гимназиалното образования бе разделено на два етапа. Първият гимназиален етап е до 10 клас и сега вътрешното ведомство записва в наредбата, че за вземане на книжка се изисква "копие от документ за завършен най-малко първи гимназиален етап на средно образование".

Сегашното изискване за вземане на книжка в наредбата е за завършено най-малко основно образование, т.е. 8 клас. От септември досега има колизия между Закона за движение по пътищата и Наредбата. Според законодателството обаче в такива случаи се прилага нормативния акт с по-голяма сила, т.е. закона.

В средата на януари читател сигнализира "Дневник" с оплакването, че не са му върнали отнетите през октомври миналата година табели заради изтекла книжка. Причината за объркването сред шофьорите дойде след две близки по време изменения на закона. Първо бе решено шофирането с изтекла книжка да се приема за шофиране без книжка, което се наказва със сваляне на регистрационните табели. По-късно управляващите размислиха и след предложение, дошло от парламентарната транспортна комисия, върнаха обратния вариант на закона - според който каране с изтекла книжка не се санкционира толкова строго.

Но и в случая нямаше законов проблем, защото правилото е, че промените не важат с обратна сила и след като са отнети табели по един действащ закон и след това той бъде променен, те не се връщат, защото не се отменя санкцията.

Източник: dnevnik.bg

5 Коментара

Хороскоп за 19.08.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини