ЕС готви промени за шофьорите - въвежда категория за управление на SUV

Европейската комисия подготвя нова директива за шофьорските книжки в държавите от ЕС, които предстои да бъдат гласувани и приети през 2024 г. Някои от промените са драстични, съобщава германско списание Spiegel, което дори направи проучване сред жителите на страната за това какво мисля те за готвените промени.

Една от тях е начинаещите шофьори с категория „B“ да могат да управляват само автомобили с тегло до 1,8 тона. Това означава, че младите водачи няма да имат право да кара по-големите и по-тежки SUV-модели, като за това ще им бъде нужна нова категория - „B+“, която предстои да бъде въведена. Тя обаче ще може да бъде получена едва след навършване на 21 години.

От участниците в анкетата 48% са съгласни с въвеждането на новата категория, докато 34% са против, а останалите 18% все не са решили. Това няма да бъде единственото ограничение за младите шофьори, което предстои да бъде гласувано и евентуално приети. За тях се подготвя и забрана за шофиране по магистрали с повече от 110 км/ч, като тя вече действа в Италия, например.

Другите промени, засягащи шофьорите в Европа, е въвеждане на редовни тестове за годност за шофиране за хората на 65 години. В случая 39% от анкетираните от Spiegel са съгласни, докато 49% са оценили предложението като „погрешно“.

Тези, както и още някои предложения - като забрана за пушене в автомобили, ако в него се возят непълнолетни лица и бременни жени, са внесени от френския зелен политик и председател на комисията по транспорт на ЕС - Карима Дели. Тя настоява за редовни прегледи на очите и слуха на шофьорите над 70 години, и дори за медицински прегледи - нешо, което беше посрещнато „на нож“ от редица политици.

Сред тях е федералният министър на транспорта на Германия - Фолкер Висинг, който разкритикува предложенията. Той ги определи като „възмутителни“ и „мащабно посегателство върху свободата на гражданите“. Транспортната комисия на Европейския парламент ще обсъжда предложенията през декември 2023 г., а крайното решение се очаква през 2024 г.

Източник: automedia.investor.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини