Черпят по време на европредседателството с български чай и бисквити от шафран

Членовете на делегациите, които ще пребивават в нашата страна, ще имат възможност да опитат чай и бисквити с шафран, отгледан у нас. Производител от Нова Загора пък вече приготвя халва с шафранова добавка. Гостите ще опитат българските продукти на специален Ден на шафрана, организиран от Националната асоциация на производителите на шафран и шафранови продукти. Това съобщи за Кърджали бг вести нейният председател Хасан Тахиров. Целта е да се получи финансиране от ЕС за производството на тази култура в нашата страна. Тахиров подчертава, че асоциацията се стреми страната ни хем да бъде производител на шафран, хем да бъде основен клиент, като тук се произвеждат продукти, в които да се влага лечебния минзухар. Особено внимание ще се обърне на луковиците. Тахиров подчертава, че основният производител Иран ревниво пази тайната, какво произвежда от луковиците. Френски производители се интересуват от българските луковици. Английски и немска финансови институции са готови да подпомогнат производство и култивиране на луковици у нас.

Развитието на шафрановото производство в България ще бъде тема на голяма конференция в столицата, съобщи Тахиров. Има голям интерес от различни министерства.

Голямата заслуга да се преодолее скептицизма у държавните институции се дължи на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, подчерта Хасан Тахиров.  Асоциацията, ръководена от него, тези дни сключи три договора с научни звена. Те са със Селскостопанската академия, с Института по биоразнообразие към БАН и Съвместен геномен център към Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Основна цел е създаването на течен и сух шафранов екстракт за световната хранително-вкусова и фармацевтична промишленост. Селскостопанска академия ще контролира и сертифицира българските продукти от шафран.

Излизаме на световния пазар, категоричен е Хасан Тахиров.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини