Дефлация през юни отчете статистиката

Продължаващ спад на инфлацията отчита Националният статистически институт и през юни. От данните е видно, че индексът на потребителските цени през миналия месец достига 99,5%, тоест месечна дефлация от 0,5 на сто. От началото на годината (юни 2017 г. спрямо декември 2016 г.) инфлацията достига 0,7 на сто, а годишната инфлация се повишава до 1,9%, след като през май бе 2,3%.

В основата на понижението са по-ниските разходи за транспорт, храни и облекло, става ясно от статистиката.
На месечна база разходите за транспорт намаляват с 1,6%, а цените на хранителните продукти са с 1,2 на сто по-ниски.

За облекло и обувки разходите намаляват с 0,6 на сто. В същото време има повишение на цените на алкохолните напитки и тютюневите изделия, които се увеличават с 0,2% на месечна база.

По отношение на хранителните продукти най-голямо е понижението на цените на сезонни плодове като ягоди и череши (с 32,2%), на доматите, краставиците и зелето. Повишава се цената на хляба (с 1,8 на сто), на свинското месо (с 1,9%), както и на редица млечни продукти - кисели млека с 2,4%, млечни масла - с 3,8%.

По отношение на нехранителните стоки цената на бензините отчита намаление. При най-масовия А95Н то е от 2,2%, а при А98Н - от 1,7%. Дизеловото гориво е поевтиняло с 3,4%.

 

Източник: http://www.dnes.bg

Хороскоп за 20.06.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини