14 °C

Опасни белгийски бисквити на българския пазар

Опасното за здравето вещество акриламид е открито в белгийски бисквити, които се продават и на българския пазар, алармира Европейска система за бързо оповестяване за опасни храни.

Съобщението е още от 6 юли, но до днес Българската агенция по безопасност на храните не информирала за него. Чрез европейската система не се оповестяват търговските наименования на опасните продукти, това може да се случи на местно ниво, но до момента не е факт.

От известието става ясно само, че страната на произход е Белгия, че става въпрос за бисквити с аромат на ябълка и че съдържанието на акриламид в тях е високо. Опасността е определена като "сериозна".

Освен в България и Белгия продуктът е продаван във Франция, Унгария, Литва, Холандия, Полша, Испания и ОАЕ. 

Акриламидът е класифициран в САЩ като изключително опасен, защото се счита за потенциално канцерогенен. Установено е, че може да порази нервната система на човека и да причини раздразнения на кожата, които да доведат до рак на кожата. Получава се при пържене на въглехидрати, например картофи.

Системата отчита и предприетите действия от съответните засегнати страни. В случая с бисквитите такива има в Унгария, но не и в България, нито в друга от изброените държави.

OFFNews попита Българската агенция по безопасност на храните какво е името на бисквитите, от колко време се разпространяват у нас, в кои магазини или вериги магазини; какво са предприели БАБХ на база предупреждението и изтеглена ли е партидата от пазара. Зададохме им и въпроса защо от 6 юли до момента те не са информирали хората.

Очакваме отговорите на писменото ни запитване и щом ги получим, ще ги публикуваме.

Източник: http://offnews.bg

Препоръчано видео

 • img
  ZZ Ward - Help Me Mama
 • Хороскоп за 27.07.2017

  Овен
  Телец
  Близнаци
  Рак
  Лъв
  Дева
  Везни
  Скорпион
  Стрелец
  Козирог
  Водолей
  Риби

  Моля, изберете зодия

  ;
  Последни новини