Осъдиха турски гражданин, съсипал ценна джамия в Силистра

Задочно е осъден турски гражданин, нанесъл тежки повреди на "Куршумлу джамия" в Силистра, предаде БТА, като се позовава на Апелативната прокуратура във Варна.

Силистренският окръжен съд отреди за Али Я. две години и 6 месеца затгвор с пет годишен изпитателен срок и глоба от 8 000 лева за незаконен ремонт на фасадата на "Куршумлу джамия", обявена за паметник на културлата

Али Я. не се е явил, въпреки че е бил редовно призован чрез Министерството на правосъдието. Затова делото против него се гледа задочно производство, а взетата парична гаранция от 5000 лева е отнета в полза на държавата.

Турският гражданин незаконно ремонтирал фасадата от 28 октомври до 9 ноември 2015 г. Той без необходимото разрешение наел неквалифицирани работници.

С мраморен прах, каменно брашно и бял цимент те запълнили образуваните "каверни" по стените на джамията. Така унищожили безвъзвратно оригинален каменен градеж.

Присъдата на Силистренския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.

Вчера там започна дело и за втори подсъдим за ремонта на джамията - паметник на културата.

Това е 39-годишният Бюрхан Сюлейман от Дулово, обжалвал присъдата на Силистренския окръжен съд, който го признава за виновен и го осъжда на 2 години лишаване от свобода с пет годишен изпитателен срок и глоба от 5000 лева.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини