ЮАР напуска Международния наказателен съд

ЮАР ще се оттегли от базирания в Хага Международен наказателен съд, съобщават местни медии в Йоханесбург, цитирани от "Франс прес".

Медиите публикуваха документ, който потвърждава плана за напускане на съда, подписан от министъра за международните отношения Маите Нкоана Машабане.

В писмото "Инструмент за оттегляне" се отбелязва, че ЮАР "намира задълженията си по отношение на мирното разрешаване на конфликти несъвместими с тълкуванието на Международния наказателен съд".

Решението е във връзка със спор от миналата година, когато ЮАР позволи президентът на Судан Омар ал Башир да посети държавата за срещата на върха на Африканския съюз, въпреки че международният съд е издал заповед за задържането му.

ЮАР отбелязва, че той има имунитет като ръководител на държава членка.

Международният наказателен съд иска задържането на Башир, тъй като е заподозрян в извършване на военни престъпления по време на конфликта в региона Дарфур в Судан.

По-рано този месец Бурунди обяви, че се оттегля от съда. Намибия и Кения също намекнаха, че могат да направят същото.

Според южноафрикански правителства съдът, който действа от 2002 година, показва постколониални предразсъдъци към лидерите на континента.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини