Борба за равенство! Бизнесмен плаща глобите за буркини

Докато редица градове във Франция обявиха забрана за буркините на плажа, а политиците в Германия умуват дали да не наложат частична забрана за бурки, един бизнесмен се бори със забраните, въоръжен... със сметката си.

Рашид Неказ, богат алжирски бизнесмен и активист за човешки права, обяви, че е готов да плати глобата на всяка една мюсюлманка, глобена във Франция за носене на буркините, пише CNN.

"Реших да платя всички глоби на жените, които носят буркини, за да гарантирам свободата им да носят това облекло, и най-вече да неутрализирам прилагането на този несправедлив закон", коментира Неказ.

Рашид има бизнес в сферата на недвижимите имоти. Той признава, че не одобрява носенето на бурки и съответното облекло на плажа, но вярва, че в демократична държава никой няма правото да забранява на друг човек да носи дрехите, които иска.

"Когато видя, че Франция не уважава фундаменталните свободи, аз винаги ще извадя своята чекова книжка", заяви бизнесменът.

През април 2011 година Франция стана първата европейска страна, която забрани публичното носене на бурка. Нарушителите трябва да платят глоба от €150 и да положат обществено полезен труд.

Този месец Кан, както и още градове на френската Ривиера забраниха носенето на буркини – облекло за плажа, съответстващо с ислямските изисквания за покриване на женското тяло.


 

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини