Гошко - единственото дете в света без черва в корема

83-годишният американец Реймън Тай от Бостън спаси живота на българско дете, като дари $100 000 за неговото лечение. 7-годишният Георги Борисов от Харманли ще бъде опериран от най-добрия в света коремен хирург проф. Хюнг Ким от болницата в Бостън.


На родителите на момченцето - Христина и Тодор им трябваха минути да осъзнаят чудото, че детето им ще бъде лекувано в най-добрата клиника в САЩ. Милионерът Реймън Тай решава да подпомогне лечението на невръстното българче, след като научава за нелекия му живот и митарствата му по нашенските болници откакто се е родило, та до сега. Георги не е единственото дете, което подпомага Тай. Преди 3 години богаташът дава обет да подпомага с лични средства и чрез събирането им от частни постъпления във фондацията му. Той се зарича да спасява детски животи, след като синът му умира от рак на 49 години. „Всичките пари на света не успяха да го спасят, но има хора, които могат да бъдат спасени с пари. Ще поделя това, което имам с тях, за тяхното лечение. Сигурен съм, че някъде отгоре ме гледа моят син и се радва, че в негово име се старая да помогна някому", казва милионерът Реймън Тай. Оттогава до сега той финансира лечението на деца с редки заболявания. Той бе спонсор и на тежката операция по разделянето на сиамските близнаци Джени и Джеки преди две и половина години.


Междувременно родителите на децата от българското училище в Бостън също започнаха да събират средства, за да подпомогнат с тях родителите на Гошко, които ще пътуват с него. Общо цялата операцията там ще им струва 181 000 долара, част от тях покри и Фондът за лечение на деца в чужбина. Благодарение на дарението на Реймън Тай детето се разминава на косъм с най-лошото.


Георги Борисов от Харманли страда от много рядко заболяване и от раждането си до сега живее предимно в болницата. Георги е на постоянни венозни вливания, които му набавящи важните за организма му вещества. Той не може да се храни, защото е дължината на червата му е нищожно малка - 10 сантиметра, което го прави уникален за медицината случай.


Георги се ражда на 19 ноември 2000 г.в болницата в Стара Загора. Радостта на майка му Христина и баща му Тодор е помрачена. Оказва се, че детето е без коремна стена. По време на бременността на майката всъщност червата му са били извън телцето на ембриона и са се перфорирали подобно на язва от околоплодните води. По думите на майката те са се виждали на видеозона, но лекарите са смятали, че са пъпна връв. Бебето е оперирано веднага от д-р Никола Раичков. На практика той спасява живота му. Самата операция е изключително тежка, продължава четири часа. След нея Гошко остана с 30-сантиметрово тънко черво и една трета от дебелото. Детето няма и една много важна клапа, която следва да се намира между тънкото и дебелото черво. „Точната диагноза на Гошко е синдром на резицирано късо тънко черво. Вече 7 години сме по болниците, никой лекар не можеше да ни каже какво ще стане по-нататък защото нямаше друг такъв случай. Живеехме ден за ден, имаше месеци, когато той беше добре и други, когато бяхме в болница. Но дойде моментът, когато червата не можеха да изхранват тялото му и се наложи да бъде включен на системи в продължение на 5 месеца", разказва патилата на детето майката Христина.
Болниците в Европа отказват да извършат операцията - не са имали друг такъв случай, няма и описан такъв в медицинската специализирана литература. Започват проучвания и в болници на други континенти. Единственият, който скланя да се заеме с Гошко е не кой да е, а най-добрият за момента детски коремен хирург в света - д-р Хюнг Ким от болницата в Бостън. Заради това той е и един от най-скъпо платените лекари. Заради уникалният шанс да оперира случай като този на Гошко, той сам сваля цената на операцията от 750 000 на 281 000 долара. През 2002 г. за първи път в света д-р Хюнг Ким заедно с колегата си д-р Том Джаксис извършват нова процедура за удължаване на тънкото черво с наименование СТЕП.


Повече от отчаяние, отколкото с надежда, че могат да бъдат намерени средства, семейството се съгласява наша сънародничка, живееща също в Бостън, да подаде молба от името на Гошко до богаташа Реймънд Тай. „Най-учудващото беше, че нямаше и един ден от подаването на документите и в нашата сметка имаше 100 000 долара преведени от този велик човек. Благодарение на него се сдобихме по чудодеен сякаш начин с повече от половината от парите, и в най-скоро време ще можем да тръгнем за операцията в Бостън", просълзява се майката Христина Борисова. Семейството вече стяга куфарите за САЩ. Гошко пък вместо да се страхува от операцията, се радва. Мечтата му е час по-скоро да оздравее, за да яде патладжани, които много обича. Другата му мечта е като порасне да стане готвач.

Източник: hotnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини