Увеличават се жалбите за грешки при отчитане на електромерите

С 10.7% повече жалби са постъпили в ДКЕВР през 2007 г. спрямо 2006 г.
Грешки при отчитане на електромерите и неточно съставяне на фактурите са най-честите оплаквания на потребителите, сочи миналогодишния отчет на комисията.

1795 са общо подадените жалби в деловодството на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране през изминалата година. От постъпилите оплаквания 459 се отнасят към сектор "Електроенергетика", 1086 - към „Топлоенергетика", 11 - към "Газоснабдяване" и 235 - към ВиК услугите.

38% от подадените жалби в сектор „Електроенергетика" са свързани с грешки в отчитането на електромерите и неточно изготвяне на фактурите, 35% от тях се отнасят до некачествено снабдяване с ток.

Общо 7897 са оплакванията за некоректни сметки за топлинна енергия, некачествени услуги и висок процент сградна инсталация.

Най-малък е броя на жалбите в сектор "Газоснабдяване" - 7 броя. Те попадат в категория "грешки в сметките и отчитането" и отказ от присъединяване на потребители към газопреносната мрежа.

27% от подадените оплаквания във ВиК сектора са свързани с отказ от присъединяване към мрежите на операторите, грешки при отчитане на водомерите и прекъсване на водоподаването без предварително уведомяване на потребителите.

За изминалата година във ВАС са заведени общо 52 дела срещу решенията на ДКЕВР в сектора "Електроенергетика като повечето от тях са спечелени в полза на комисията. В сектор "Газоснабдяване" са водени 6 дела, в "Топлоенергетика" - 3 и 6 са делата срещу решенията на комисията във водния сектор.

През 2007 година ДКЕВР извърши регулаторен преглед на производителите на електрическа енергия, НЕК и електроразпределителните дружества. Комисията направи корекция на действащите цени.
ДКЕВР смени метода на регулиране на топлофикационните дружества с метода на регулиране чрез стимули, който има за цел създаване на условия на топлофикациите да намалят годишните си разходи.

На всяко тримесечие през годината ДКЕВР утвърждаваше цените на природния газ, като анализираше цената входа на газопреносната мрежа и прогнозното потребление в страната.

През 2007 са одобрени бизнес плановете на 51 ВиК оператора и утвърди техните цени.

След пълната либерализация на пазара на електрическа енергия от 1 юли ДКЕВР издаде 18 лицензии за дейността "търговия с електрическа енергия".

За изминалата година експерти на ДКЕВР са участвали в 11 проверки в сектора "Електроенергетика". Основните проблеми, които бяха констатирани са влошеното качество на подаваната от енергийните дружества електрическа енергия, неспазване на условията на издаваните лицензии, неточно съставени фактури и закръгляне на начислените суми за консумирания ток в ущърб на абонатите.

Източник: novjivot

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини