Гаф с дупката в Слънцето и страшните магнитни бури

Слънчевата активност през последните дни стана хит в интернет. Липсва ли парче от небесното светило? Наистина ли нещо лети с огромна скорост към нашата планета?

Повод за тревожните въпроси стана снимка, направена от космически кораб на НАСА SOHO. На нея се вижда голяма тъмна област на Слънцето. Тя предизвика появата на множество материали поставящи буквално въпроса "Защо огромна част от Слънцето липсва?". Уважавани издания гадаеха последиците под заглвия като "Невиждана космичска буря застига Земята" и "Задават се три дни мрак". Звучи атрактивно. Също така е и доста плашещо. Всъщност става дума за гаф. 

Кори Пауъл, редактор в научно списание, коментира снимките пред новинарски канал.
„Ще забележите, че част от слънцето липсва. . . Тази част, която липсва, причината да е тъмна, е, че цялото парче от слънцето е изхвърлено и идва към нас с около 2 милиона километра в час“, казва той. 

Всъщност огромна част от короната на Слънцето, наистина сякаш е изчезнала. Но изобщо не може да става дума, че парче на слънцето го няма. Това не е вярно, реагират в мрежата други автори, следящи космическата тематика.

Слънцето може да образува
коронарната дупка, когато една част от неговото магнитно поле не успява да се върне обратно на повърхността, както обикновено. При това повече слънчев материал отива в космоса. С други думи, слънчевият вятър става по-ветровит. Това е нещото, което лети в космоса, а районът изглежда тъмен, защото там няма излъчване в ултравиолетовата част на електромагнитния спектър (снимката е направена в ултравиолетовата част на електромагнитния спектър).

Нашата планета е защитена от слънчевия вятър с магнитното си поле. При срещата с по-интензивен поток могат да възникнат смущения в работата на сателитите, електрониката и комуникациите, или да се появи северно сияние.

Няма място за притеснения. В прогнозата от космическия център за предсказване на времето няма нищо драматично нито днес, нито през за следващите няколко дни. Геомагнитното поле се очаква да бъде спокойно и в нормални нива. Просто благодарение на технологиите станахме свидетели на едно космическо събитие от живота на нашето красиво Слънце, което изглежда драматично.

Впрочем, вижте видео с цялата красота на нашето Слънце, заснета в различни диапазони на спектъра (някои от активностите са видими в рентгенова снимка, например)

 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини