Баклавени сармички Оризки

Баклавени сармички Оризки

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Оризът заедно с 2 ч.ч. вода и солта престоява около 2 часа, след което се прибавят още 2 ч.ч. вода и всичко се вари 10-на минути на бавен огън. Съдът се отмества от котлона, покрива се с кърпа и се оставя да се поохлади за 15-20 минути, след което се добавят 1 ч.ч. захар, канелата или какаото, яйцето и орехите, и се разбъркват до еднородност.

Останалите 3 ч.ч. вода заедно с останалите 2 ч.ч. захар се сваряват на сироп и се ароматизират с ванилията. Оставя се да изстине.

Корите се разстилат, като по-късите им страни, остават странично, а по-дългите са към този, който ще ги приготвя. Така, както са всички една върху друга, с остър нож се разрязват през средата, след това - през средата на всяка половина. Получават се 4 групи от ленти.

Плънката се нанася равномерно по средата на всяка една от лентите. След това страничните краища се загъват около 1.5 см към средата на лентата, така че да залепнат и да не изтича плънката. После цялата лента се навива на руло, което трябва да изглежда като сармичка. Поставя се в намазнена, не много плитка тава.

По този начин се навиват и останалите ленти от корите. Ако в един пакет има около 15 кори, трябва да получим около 60 бр. баклавени сармички. Пекат се на умерена фурна, докато станат златисти. След изваждане още горещи се заливат със студения сироп.

Източник: gotvach.bg

Последни новини