Експериментална бисквитена торта

Експериментална бисквитена торта

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Това е първата торта, с която се изявявам, вдъхновена от вашите рецепти в сайта. Това е причината да я нарека "Експериментална", не че е нещо особено, но се надявам да ви хареса.

1. В зависимост от размера на тавата, в която ще приготвите тортата, преценете дали да купите големи или малки пакети "Закуска". Лично аз стоях пред щанда и се чудех, но накрая избрах два големи.

1.1. Купувайки големи пакета, е възможно да ви останат малко бисквити, които да ви послужат да ги стриете с хаванче на ситно или да използвате подходящ уред да ги наситните.

1.2. Купувайки малки, отделете си 4 бр. За завършек.

2. Пригответе си тава. Не съм сигурна дали не можете да сложите в специална хартия, съответно като стегне да се изкара от тавата по някакъв начин. По-опитните от мен ще кажат. Но не го опитвайте, ако не става.

3. Затоплете прясното мляко (може в микровълнова или на слаб огън, количеството е малко - само колкото да топите бисквитите и кроасаните), не прекалено. Прибавете коняка, както и какаото, след като го изкарате от микровълновата или отместите от огъня. То ще ви трябва да натопявате бисквитите и кроасаните, както упоменах по-горе.

4. За тортата използвах две вариации. Кафяв цвят - какаови, и класическият вид бисквити "Закуска". В случай, че изборът ви е този, може да ги подредите шахматно. Може и да ползвате едноцветни или готови бисквитени блатове.

5. Потопете всяка бисквита за кратко в сместа от млякото + коняка + какаото.

За готовите блатове полейте така, че да попият, но не прекалено, за да не стане прекалено водниста накрая.

6. Подреждате един ред (шахматен) от какаовите и класическите бисквити и заливате с една от кофичките кисело мляко. На мен ми замина цяла кофичка от млякото заради размерите на тавичката. Разстелете с подходяща шпатула да се изравни млякото, като внимавате да не отчупите напоените в прясното мляко бисквити. На мен ми се случи да откъсна малък пласт от тях.

7. Поръсвате обилно с мюсли крънча, но може и да са обикновени такива. Вариациите от мюсли са много. Така се случи, че имах под ръка шоколадови. Разстелете и тях, да се изравнят с лъжица или шпатула.

8. Захар не съм използвала - мюслито е достатъчно сладко, пък и тортата се получи доста лекичка. Ако желаете, сложете във всяко бурканче по една две лъжички, стига обичате тортата още по сладка, пред това да е без захар.

9. Подредете още един ред от бисквити, мляко и мюсли, докато стигнете до последното бурканче.

10. Изсипете само една част от него (половината).

11. Натопете за малко кроасаните в прясното мляко. Ако млякото е поизстинало, загрейте мъничко. При мен си остана топло до края на самото приготвяне.

12. Разкъсайте ги на парченца в тавата и ги подредете плътно едно до друго. Съответно изборът Ви на вкус също може да варира. Избрах за моята торта карамелени.

13. Залейте с другата половина от млякото (киселото).

14. Останаха ми няколко бисквити, които счуках в хаванчето на много ситно и ги изсипах върху последният слой от кисело мляко. Купувайки големи пакета ми останаха не малко.

15. По ваше желание може да поставите също наситнени ядки, микс от тях - изборът е ваш. Пресни резенчета от плодове също няма да е зле или да използвате топинг от шоколад за украса. Преценете сами!

16. Тортата "преспива" една нощ в хладилника и е готова за консумация на следващия ден. Моята не удържа фронта и нашите я нападнаха след няколко часа.

17. И не на последно място Бон Апети!

Източник: gotvach.bg

Последни новини