Иракски милиции убиват с камъни младежи с прически и облекло в стил “емо”

Убийствата започнали, след като иракското министерство на вътрешните работи привлякло вниманието към субкултурата "емо" миналия месец, като я нарекло "сатанизъм" и наредило на общинската полиция да я изкорен

Най-малко 14 младежи са пребити до смърт с камъни в Багдад през последните три седмици, съобщи Ройтерс, като се позова на източници от силите за сигурност и болниците.

Шиитски екстремисти преследват младежите с облекло и прически в стил "емо" (emocore или emotional hardcore - разновидност на пънк музика в САЩ). Екстремистите в шиитските квартали, където са убити жертвите, вчера са разпространили списъци с имената на други младежи, които също щели да бъдат убити, ако не променят западния си начин на обличане.

Убийствата започнали, след като иракското министерство на вътрешните работи привлякло вниманието към субкултурата "емо" миналия месец, като я нарекло "сатанизъм" и наредило на общинската полиция да я изкорени.

Поне 14 тела на младежи са постъпили в три болници в Източен Багдад с тежки фрактури на черепа, причинени от камъни или тухли, според смъртните актове. Още шестима са ранени, сред тях две момичета, при побой с камъни с цел предупреждение. Листовка, разпространена в шиитския квартал Баяа в Източен Багдад, видяна от Ройтерс, съдържала 24 имена и предупреждавала "всички мръсници, мъже и жени", че "ако не се откажат от мръсотията в срок от четири дни", "ще ги сполети Божието наказание от ръката на муджахидините". Друг списък, разпространен в Садр сити, с 20 имена, гласял: "Ние сме "Бригадите на гнева". Ако не се върнете към благоприличието и правия път, ще бъдете убити".

Министерството на вътрешните работи бе предупредило ,че "сатанизмът" се разпрострнява в училищата, "особено сред момичетата, които носят приплепнали дрехи, изображения на черепи, халки на носовете и езика, вериги и други странни украшения". Сега то официално отрече, че има подобни случаи и нарече изфабрикувани медийните информации за млади хора, убити с камъни.

Водещите шиитски духовници заклеймиха убийствата. Абдул Рахим ал Рикаби, представител в Багдад на най-влиятелния сред тях - Али ас Систани, ги определи като терористични атаки. Подобно явление, разпространяващо се сред младите хора, трябва да се пребори с диалог и мирни средства, а не с физическа ликвидация, каза той за Ройтерс. На уебсайта си вчера Муктада ас Садр, чиито последователи доминират в Садр сити, описа тийнейджърите "емо" като "луди и глупаци", но подчерта, че с тях трябвало да се разправят чрез закона.

Източник: novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини