Далаверите в Областно пътно управление Перник - Част първа!

Иск срещу Областно пътно управление (ОПУ) – Перник в Комисията за защита от дискриминация е завел бившия техен служител Емил Николов Христов.

Оплакванията на Христов пред комисията  са, че е бил уволнен неправомерно без длъжността му да е била съкратена и на негово място е назначена служителката и активистка на ГЕРБ – Перник, Джулия Робертова Кирилова!

Според Христов - същата не притежава изискващото се за изпълнение на длъжността висше икономическо образование и трудов стаж. Освен това, за да прикрие факта, че Джулия Кирилова не съответства на заеманата от нея длъжност, Директорът Сачански е подал невярна информация, че същата е назначена на длъжност „Технически секретар”. Проверка от Национална агенция пътна инфраструктура (НАПИ), обаче, е установила, че същата е назначена като „Старши инспектор – финансов контрол”. Отговорна длъжност, за която тя не притежава нито образование, нито професионален опит! Но пък заплатата на тази длъжност си заслужава.

Според твърденията на Христов, в ОПУ – Перник са широко застъпени дискриминационни практики по отношение на заплащането на работещият персонал. Ръководния персонал, например си е гласувал по 2% на година за клас, докато всички останали са само с 1% на година! По тази причина с течение на годините главната счетоводителка Райна Кимова Ватрачка, например, започва да получава допълнително 59% бонус върху щатната си заплата, което в абсолютни цифри само с този бонус надминава основните заплати на 80% от персонала, работещ там. Нейната заплата заедно с бонуса е по-голяма даже и от заплатата и бонуса на самият Сачански! Нещо, на което ако беше Бойко Борисов - Сачански сигурно би се възпротивил! Друг подобен пример е инж. Борис Владимиров Михалков, чиито бонус върху заплатата е 66%. С него той надскача и Сачански, и Ватрачка по взети пари. Останалите служители получават между 20% и 40%, но има и такива само с 3%.

Както се казва – средностатистически всеки в ОПУ-Перник яде свинско със зеле. Но за едни има свинско, а за други – само зеле!

По време на работата си там и въпреки трудовия стаж и пълното съответствие на заеманата от него длъжност – на Г-н Емил Христов, незнайно по какви причини, е дадена основна заплата, която е по-ниска от заплатата на служители със средно образование. И това при положение, че същият е каран да съвместява няколко длъжности на куп! Оправданието било, че образованието му не съответствало на заеманата от него длъжност, въпреки, че същия е икономист и е отговарял за организационно-мобилизационната подготовка на Община Перник дълги години! На този фон съвсем не е ясно защо главната счетоводителка на ОПУ-Перник трябва да е „Главна”, а не просто счетоводител? И то при положение, че тя е единствения служител в счетоводството на ОПУ-Перник. За да си „Главен” на нещо или „Директор” на нещо – би трябвало да изпълняваш ръководна роля и да направляваш екип от специалисти. В случая „Главен” на самия себе си явно означава само и единствено по-високи бонуси и по-висок щат!

Очаквайте в близките дни и втората част на сагата, наречена ОПУ-Перник!

Източник: perunik.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини