Руска и българска банки купуват Виваком


"ВТБ Кепитъл" на руската държавна Външно-търговска банка (ВТБ) заедно с българската Корпоративна търговска банка (КТБ) са подали съвместна оферта за покупката на телекомуникационната компания "Виваком", съобщиха Ройтерс и Блумбърг, цитирайки Атанас Бостанджиев, директор на международния бизнес на "ВТБ Кепитъл".

В четвъртък при представянето на бизнеса на "ВТБ Кепитъл" в София и на Балканите Бостанджиев заяви пред журналисти, че дружеството разглежда възможността за инвестиции във "Виваком", която в момента е в процедура на продажба заради дългове от 1.65 млрд. евро.

Тогава от "ВТБ Кепитъл" отрекоха да имат общ бизнес с Корпоративна банка, чийто мажоритарен собственик е Цветан Василев, съобщава Медиапул.
 
Имаме интерес към сделка като финансов инвеститор. Подадохме предварителна оферта и активно участваме в процеса, управляван от "Морган Стенли", заявява Бостанджиев пред Ройтерс.

По думите му обаче проявеният интерес към мажоритарния дял на телекома или поне към дял, даващ блокираща квота при вземане на решения на акционерите, не означава, че ВТБ смята да управлява "Виваком", а по-скоро участва от името на свои клиенти. Бостанджиев обаче не обясни подробности.
 
Собственикът на Корпоративна банка Цветан Василев потвърди преди две седмици, че има интерес към "Виваком" и не би "отказал възможността за формирането на консорциум за придобиването й".
 
Освен "ВТБ Кепитъл" и КТБ оферта за придобиване на "Виваком" е подала компанията Pamplona Capital Management, в която минаритарно участие има компанията Altimo, управляваща телекомуникационните активи на "Алфа Груп".

Източник: kafene.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини