Спецакция „Скрап” в Перник, неутрализирана е престъпна група за пране на пари

Полицейска операция „Скрап” се проведе на територията на градовете София, Перник, Варна, Ямбол и Пазарджик от служители на ГДБОП-МВР, ДАНС и НАП, под ръководството на Специализираната прокуратура. Това съобщи пресцентърът на МВР.
Акцията има за цел разкриване и документиране на организирана престъпна група, извършила укриване на данъци в особено големи размери и пране на пари.
Установено е, че на територията на страната членовете на групата са изградили схема от създадени юридически лица „бушони”, които декларират вътреобщностни придобивания на големи количества черни и цветни метали от чуждестранни контрагенти. Целта на фиктивните фирми била да продават по документи необходимите количества скрап на реални търговци, които, чрез издадените фактури, да оправдаят закупени от физически лица количества скрап без документи. По този начин реалните търговци избягвали плащането на данък, дължим при директно изкупуване, който възлиза на 10 % от стойността на закупеното от физически лица количество. Организаторът на схемата използвал чуждестранни дружества, чрез които осъществявал дейността си. Част от тях са регистрирани на територията на Великобритания или САЩ в офшорни зони.
При така изградената схема бил осъществяван трансфер на финансови средства на основание осъществена търговска дейност между дружествата, с цел прикриване фиктивността на сделките. Изяснено е, че наредените суми към фирмите „бушони” са теглени на каса и впоследствие връщани на първоначалните наредители /реални търговци/. Процент от тези суми оставал за организатора на престъпната схемата. Общият оборот, реализиран от фиктивните български и чуждестранни дружества, е в размер на около 300 000 000 лева. Установената щета за държавния бюджет в рамките на една година възлиза на около 30 000 000 лева.
В хода на операцията са извършени претърсвания и изземвания в 19 жилища и офиси на територията на София и страната. Конфискувани са суми в лева и валута на обща стойност над 150 000 лева, златни монети и бижута, компютърни конфигурации, оптични носители на информация, фискални устройства и голямо количество счетоводни документи. Иззети са и тефтери с водено в тях „черно счетоводство”.
За срок до 24 часа са задържани петима. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 321 от НК.
Действията по разследването продължават.

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини