Как да избегнем конфузните моменти в романтична вечеря на Св. Валентин

Романтичната вечеря на свещи на празника Свети Валентин е идеалната възможност за мъжа да покаже привързаността си към своята любима. Но има и опасност да се случи следното нещо - висяща спагета от горната му устна - гледка, която дамата едва ли ще може да изтрие от съзнанието си. Германски експерти по етикет, цитирани от ДПА, дават своите препоръки за правилно хранене, за да се избегнат подобни конфузни ситуации.

Първо и преди всичко влюбените не трябва да поръчват претенциозни храни - нищо, което изисква продължително приготовление, има силен аромат или може да предизвика отделянето на газове, обяснява Лиз Дросте, експерт по етикет и член на Гастрономическата академия във Франкфурт. Спагетите например са "опасна" храна, защото е невъзможно да се прецени дължината им и при навиването им на вилица и поднасянето им към устата често се допускат гафове. Друг конфузен продукт е спанакът, който може да заседне между зъбите. Романтиката може да пострада и от похапването на салата. Поглъщането на дълги листа може да направи човек да изглежда немарлив. Не са препоръчителни и пилешките бутчета, тъй като яденето им с нож и вилица изисква по-сериозни умения. Ако решите на празника на влюбените да опитате омар, охлюви или артишок, и не знаете как трябва да ги ядете, по-добре бъдете честни и попитайте келнерите в ресторанта, които имат съответните познания.

Най-лошото, което можете да направите, е да зяпате какво правят околните, съветва Лиз Дросте.

Ако човек се накапе със сос, препоръчително е да вземе незабавни мерки за почистването му. Добре подготвените дами обикновено имат подръка кърпа или шал, с които да прикрият петното. Ако потърпевшият е мъж, той може да използва носна или мокра кърпичка, за да отстрани изцапаното. Това обаче не трябва да се прави на масата. "Извинете се и се оттеглете за кратко, за да разрешите проблема", казва Дросте.

Непохватните кавалери, които допуснат гафа да залеят дамата си с вино например, не трябва да правят ситуацията още по-конфузна, опитвайки се да я почистят. Вместо това е препоръчително да се обърнат за помощ към сервитьорка. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини