Последно - не родители, а "придружители" били завели децата на първа копка в Тева! Това твърдят от Държавната агенция за закрила на детето...

В редакцията на perunik.com се получи поредното писмо-отговор от Зам. председателя на агенцията за закрила на детето, Г-н Калин Каменов.

Писмото е изпъстрено с логически абсурди; Информацията в него не кореспондира с информацията, която вече ни бяха изпратили от тази агенция в тяхно предишно писмо и в него прозират трудно прикрити истерични нотки. И всичкото това - защото си позволихме да поискаме от агенцията оригиналните документи, изпратени от кмета на Община Перник и РИО като обяснение до тях!

В писмото си Г-н Каменов отбелязва, че събитието, в което децата са взели участие е от "изключителна важност" за квартала"; че Община Перник е спечелила проект с пари от Световната банка, наречен "Във фокус - семейството"; след това ни замерват с дълъг списък от членове и алинеи, единствената цел на които е да ни замажат очите докато не забравим основния си въпрос към тях. А именно: "Кой и защо е допуснал деца да бъдат привлечени за участие в политическо мероприятие в нарушение на Закона за закрила на детето?"

Никой не оспорва твърденията за важността на проекта за нова детска градина в Тева! Единственото, с което не можем да се съгласим е факта, че Г-н Каменов се опитва да извини виновните за това нарушение длъжностни лица, използвайки като контрапункт "важността" и "значимостта" на събитие, към което на този етап децата нямат никакво отношение!

Основният мотив на последното писмото е, че не родителите били завели децата си на това мероприятие (абсурден факт, който се вижда с просто око от снимките), а че децата били заведени там от безименни, безтелесни и вероятно - бездушевни "придружители"! Освен това от агенцията втвърдяват тона, като в отговор на искането да ни изпратят оригиналните документи, постъпили от РИО и Кмета на Перник ни съветват да си ги поискаме по официален път в съответствие с изискванията на Закона за достъп до обществена информация! Без отговор остава и въпросът ни защо от агенцията не са изпратили техни служители да разследват случая на място? Каква по-важна работа може да са имали в онзи момент от това да си свършат служебните задължения и да защитят правата на децата? Без отговор остана и друг въпрос: Къде Община Перник е публикувала покана към жителите на квартала за провеждането на това мероприятие? Припомняме, че в предишното си писмо агенцията се позовава на подобни (несъществуващи) публикации в медиите, с помощта на които да се опитат да ни убедят, че родителите сами завели децата си на първата копка!

От агенцията твърдят също, че никое от децата не било в режим на следобеден сън по време на мероприятието, въпреки че в констативния протокол от РИО - Перник е споменато за редица нарушения на дневния им режим. Открити са също деца, на които следобедният сън е бил нарушен. Но от агенцията явно или не знаят за този факт, или умишлено прикриват нарушенията на длъжностните лица, допуснали това нещо да се случи!

Безпокойство буди факта, че държавен орган на наша издръжка се отнася така безотговорно към предмета на своята работа! Поради това ние изпратихме сигнал до кабинета на Министър-председателя с молба случая да бъде разгледам от Инспектората при Министерския съвет. Защото сме убедени, че за нас няма по-ценно нещо от нашите собствени деца!

 

 

 

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини