Мърдок атакува Обама със СОПА

Медийната акула Рупърт Мърдок се нахвърли върху президента на САЩ Барак Обама заради противопоставянето му на закон срещу пиратството в интернет, предаде АФП.

“Обама се подчинява на ковчежниците си от Силициевата долина и заедно с тях брани пладнешките обирджии в интернет”, написа Мърдок (80 г.) в новооткрития си профил в социалния сайт “Туитър”.

Австралийският магнат реагира на коментарите от Белия дом, че Обама не подкрепя готвения от Камарата на представителите закон за борба с онлайн пиратството (с английска абревиатура СОПА - б. р.). Мърдок, който освен медийната “Нюз корпорейшън” е собственик и на холивудската “Туентиет сенчъри Фокс”, се солидаризира с киноиндустрията и музикалния бизнес, които подкрепят СОПА.

Преди месец интернет гиганти като “Гугъл”, “Яху” и “Туитър” изразиха опасения, че с готвените мерки на американската администрация ще се дадат същите права като на властите в Китай и Иран да цензурират интернет.

“Гугъл” и “Уикипедия” планират да протестират с 12-часово прекъсване на достъпа до сайтовете си утре.

“Онлайн пиратството от чужбина е сериозен проблем, но президентът няма да подкрепи закон, който блокира свободата на словото и иновативността”, обяви впоследствие Белият дом.

Източник: trud.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини