Ясни са финалистите в българската Евровизия

Чрез гласуване тази вечер бяха избрани 12-те песни за финала на българския конкурс за „Евровизия”. Фаворит на журито и на публиката стана певицата ДесиСлава (Dess), а втора по зрителски вот бе класирана Софи Маринова.

Останалите финалисти са Цветелин Атанасов-Елвиса с песента „Love Goes Around”; New 5 и „Chance For a Better Life”; Рене Ранев с „Alone”; Go Week и „The Way You See the World”; Симона Сиванио и „Eternal”; Светозар Христов и „Keep Me Down”; Стелияна Христова с песента „Пътят” и Тодор Гаджалов със своята „Still Love You”; Вяра Пантелеева и „Вяра” и Ивайло Колев с „Има ли път”.

Останалите, които достигнаха до полуфинала бяха Alex & 4give с „Dream”, Маргарита Хранова с „Прошка”, Виктория Димитрова и „Ново небе”, Група Better than grey с песента „Dream”, Георги Върбанов с „This is my green wave”, Ивайло Колев и „Searching for the words”, Соня Иванова с „Финална любов”, Тени Омеде с „Without you”, Sunnie с песента „Shut your mouth and do it” и Моника Кировска с „You are my angel”.

БНТ 1 и БНТ Свят излъчиха на живо полуфинала за българска песен на „Евровизия”. Гости на сцената бяха Graviti Co и квартет „Стрингс”, балет „Дива”. Като водещи се изявиха Миленита и Среброто.

22-мата полуфиналисти се състезаваха за вота на Академията и зрителите. Зрителите гласуваха в рамките на 20 минути, веднага след като приключи изпълнението на последната 22-ра песен. От един телефон можеше да се гласува с по един sms за всяка песен.

„Според мен най-важното е когато гласуват хората със sms-и да гласуват за честта и достойнството на българската песен и на България”, за това призова музикантът Хайгашод Агасян - член на Академията преди старта на шоуто тази вечер. Според него има две-три прекрасни български песни, които ще останат и след „Евровизия”. „За мен е важно песента, освен да е хубава и качествена - тя да има и собствен живот, извън Евровизия, т.е. да останат две-пет хубави песни, които са запели. Според мен има такива песни”, каза музикантът.

За да се класира добре българската песен обаче тя трябва да се представи и атрактивно. „Това се оказа, че не е достатъчно и не само музикантската гледна точка и текста. Има много музикантски изпипани песни, но това не е достатъчно, т.е. музиката е едно, но хората очакват и нещо много атрактивно, много достойно представяне на тази песен на сцената”, каза той и даде пример, че Елица и Стунджи. Те са спечелили класирането си преди години и заради това, че бяха изключително атрактивни.

Според Агасян би било добре и ако българската песен на големия финал в Баку има по някакъв начин намек и загатване от нашия фолклор и ако някой я чуе тя да се отличава. „Българският фолклор е специфичен може да има някакви малки нюанси, но хубаво е да го има, защото в общия поток те се размиват. Има ли го това ще даде голям плюс”. Въпреки това призна, че много не вярва на тези гласувания sms-и. „Казвам с ръка на сърцето, бих предпочел едно жури, което си залага името, достойно, поименно да гласуват, но в общото безименно гласуване, никой не може да предположи какво ще се случи”, смята известният ни музикант.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини