Въпросът за режима на водата в Перник се решава в канцеларията на Господ Бог!

Язовир Студена

Оказва се, че задаващият се режим на водата в Перник зависи единствено и само от прищевките на майката-природа!

Причината е не че няма достатъчно вода, а в административни и законови неуредици, които не позволяват на съответните длъжностни лица да вземат адекватни и навременни мерки!

Както perunik.com първи алармира - заплахата от режим на водата в Перник от пролетта е напълно реална! За пръв път от 1994 година насам. При налични 10,5 Млн. кубически метра вода в язовира, при санитарен минимум от 4 млн. куб. метра и месечно потребление от около 1,3 млн. куб. метра простата сметка показва, че водата за перничани би стигнала само до месец Април! Половината от това потребление е за сметка на промишлени предприятия, които я плащат по 0,08 лв. на куб. метър, а другата половина се плаща от всички нас на цена от 1,48 лв. на куб. метър! Или близо 19 пъти по-скъпо!

При тази огромна разлика в цените се случва едно:

Гражданите гледат дали кранчетата са им затворени. Предприятията, най-общо казано - нехаят! И то при положение, че двата най-големи консуматора ТЕЦ - Перник и Стомана индъстри разполагат със собствени водоизточници, но предпочитат да източват водата от язовир Студена поради една единствена причина - евтина е!

Източници от ДКЕВР твърдят, че цените на водата наистина се утвърждават от комисията, но се обосновават с изчисления, направени от ВиК. ДКЕВР също твърди, че не са били сезирани писмено за задаващият се проблем с водата в Перник за да обсъдят какви мерки биха могли да се вземат! "Ако Г-жа Златанова има виждания как този проблем би могъл да се разреши - нека уведоми писмено комисията за да седнем на масата и да видим какво може да се направи", твърдят от ДКЕВР! Освен това от комисията твърдят, че преди да влязат в сила каквито и да било цени по отношение на тях се прави обществено обсъждане! От ДКЕВР не си спомнят някой да е възразил срещу така формираните за гражданите и бизнеса на Перник цени!

Г-жа Искра Златанова от ВиК пък твърди, че изчислението на цената става по утвърдена методика от ДКЕВР, където са изключени волни изпълнения на социална основа от рода "Дайте да дигнем цените за предприятията за да ги принудим да ползват собствените си водоизточници и да остане повече вода за хората"!

Някъде тук, във взаимоотношенията между ВиК - Перник и ДКЕВР се къса връзката, която може да остави некъпани доста перничани!

Истината е една:

Докато ДКЕВР и ВиК - Перник не започнат да си говорят и да обсъждат проблема и неговото решение - за перничани не остава нищо друго освен да се молят богу горещо за сняг и дъжд!

Защото май доста проблеми за перничани може само Господ Бог да ги реши...

Източник: perunik.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини