Такъв път няма

Този път може да е чудесен за тролове, те не карат коли. За шофиране е истинско предизвикателство. Тролстиген - Тролският път, е с 9% наклон, на места даже 10%, и по него се изкачвате на 858 м над морското равнище. За да го намерите, трябва да карате по норвежкия национален Rv63, от Ондалснес към Валдал (или обратно).

Този път е сред най-сложните за каране в света и заради единадесетте 180-градусови завои нагоре по стръмния планински склон. Едновременно с това дъхът ви секва от красивата гледка, разкриваща се с всеки завой.


Норвежките фиорди като цяло са сред най-вълнуващите туристически дестинации. Пътят на торловете е една от тях, екстремно забележителна. Невъзможно е да бъде изминат през зимата, затворен е от октомври до средата на май, като това варира според конкретните метеорологични условия. Пътят нагоре е тесен, с много остри завои, и въпреки че е разширен през последните години, е забранен за превозни средства с над 12,4 метра дължина.

Все пак струва си да стигнете върха, на десетина минути пеша от големия паркинг е площадката, откъдето ще оцените изкачването и всичките тези с остри завои, ще видите и водопада Стигфосен, който пада величествено цели 180 метра надолу. Всъщност всичко наоколо е величествено. Величествени са и имената на върховете  - Kongen (Крал), Dronningen (Кралица) и Bispen (Епископ). Самият път Тролстиген е открит от крал. Строежът му е продължил 8 години, преди да бъде отворен през 1936 г. от крал Хокон VII.

Мястото е чудесно за Великденска ваканция, дотогава - предлагаме ви една виртуална видео разходка по Пътя на Троловете.

Ако се вгледате внимателно, насред водопада ще видите моста...

Внимание! преминаващи тролове

Вижте галерията със снимки тук

Мира Захариева

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини