Икономисти: Изпращаме 2011 с нерешени проблеми

Изпращаме 2011 година с нерешени проблеми.

Около това мнение се обединиха проф. Татяна Хубенова, завеждаща секция международна икономика в Икономическия институт на БАН и преподавателят по геополитика и европеистика Валентин Вацев в интервю за предаването "Събота 150" на БНР.

В България отдавна затягаме коланите си, коментира проф. Хубенова. Тя очерта икономическите перспективи пред страната и света за идващата 2012 година.

В повечето страни са приети държавните бюджети за следващата година. Има една разумност по отношение прираста на бюджетни приходи. В разходната част бюджетите ще подкрепят едно по-добро поддържане на заплати, които няма да падат по-ниски от сега, ще стимулират потребителското търсене, ще подкрепят образованието и инфраструктурните проекти.

Това, което има да се направи е разумност на кредита, ограничаване на бюджетни разходи и засилване на вниманието към бюджетни приходи, увеличаване на данъчната тежест в рамките на ЕС, повишаването на данъчната тежест и по линия на косвените данъци. Първата половина от 2012 година очакванията за рецесия са напълно реални.

Възможно е нашата икономика да загуби част от потенциалното темпо, с което ние бихме могли да се развиваме по-добре. Бизнес активността няма достатъчно подкрепа с кредитен ресурс. Това ще бъде проблема и за ЕС.

България е в проблемен триъгълник, чиито върхове са извън нас, но се пресичат на наша територия - проблемът с властта в Русия, европейския проблем за доминацията и за новата икономическа култура и близкоизточния проблем и все пак кой е лидер в Арабския лидер, казва Валентин Вацев.

Дори Путин да остане на власт промените са неизбежни. Френската линия на геополитическо партньорство с Германия няма да се промени. Ако Обама не спечели на изборите, ще се върнат републиканците, които според мен винаги са били положителната страна в американската политика. 2012 година ще бъде кризисна. Навлизаме в нов свят.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини