Митниците открили в ”Лукойл” разминаване за ”стотици хиляди литри”

Делото на "Лукойл Нефтохим" за отнемане на лиценза от Агенция "Митници" беше отложено за пореден път - за края на януари. Днес вещите лица заявиха в съда, че е почти невъзможно да се установи кога са били монтирани измервателните уреди, работили в рафинерията през септември, предаде БНР.

По закон, всички данъчни складове, работещи с акцизни стоки, трябваше да имат датчици за отчитане реалните количества на входа и на изхода много преди лятото. Тримата експерти вещи лица са посетили рафинерията през септември. Тогава не били поставени всички нужни уреди, други пък не отговаряли на изискванията. Вещите лица са проверявали по схема, дадена от "Лукойл", а не по изготвената още през 2010-та от митниците.

Съдията разпореди на експертите да направят проверка по старата схема, както и да опитат да установят кога е направен монтажът.

По време на днешното заседание се разбра нещо друго - с два протокола на митниците е установено разминаване между отчетеното от уредите на рафинерията и наличностите в складовете в размер на "стотици хиляди литри", съобщи Mediapool. Документите са от 3 октомври. Юрисконсултите на държавната агенция опитаха да ги приложат по делото, но накрая сами ги оттеглиха, защото признаха, че нямат общо с делото за лиценза на комбината.

Представителите на митниците обаче заявиха, че или "Лукойл" дава невярна информация за наличностите, или уредите на рафинерията отчетат грешно.
Адвокатът на компанията Андрей Делчев обаче възрази, защото се правело "внушение, че уредите на компанията не отчитат коректно".

Миналата седмица шефът на митниците Ваньо Танов коментира, че до средата на януари рафинерията ще изпълни изискванията за измервателните уреди. За уредите на петролния терминал "Росенец", който също работи като акцизен склад, обаче той смята, че вероятно ще бъдат сложени чак в края на следващата година.

Лицензът на "Лукойл Нефтохим" и "Росенец" беше отнет лиценз от 22 юли, но те продължиха да работят, след като Върховният административен съд спря изпълнението на решението на митниците с мотив, че блокирането на производствения процес би нанесло "значителни или трудно поправими щети" на компанията.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини