Оправдателна присъда за убийствата пред ”Соло”

Илиян Тодоров

Софийският градски съд призна за невинен Илиян Тодоров за двойното убийство, станало пред дискотека "Соло" през април 2009 г. Присъдата обаче е подписана с особено мнение от младшия съдия в състава.

26-годишният Тодоров бе обвинен в убийствата на 21-годишния Кирил Въжаров, вратар на националния отбор по хокей на лед, и 24-годишния Васил Александров, които бяха намушкани смъртоносно пред столичната дискотека през 2009 г. При инцидента пострада тежко и Кирил Димитров.
Според съдебния състав не са събрани категорични доказателства за вината на Илиян Тодоров и затова съдът приема, че не може да постанови осъдителна присъда на базата на събраните косвени доказателства.
Единият от доводите е че ножът, с който е извършено убийството, е различен от ножа, приложен по делото, съобщи "Фокус". Това става ясно от двете експертизи, които са били направени. Те показват, че с всеки един такъв нож може да се нанесат такива прободни рани – това сочи първата експертиза. Втората експертиза казва, че ширината на приложените образци сочи, че нараняванията щяха да бъдат други, ако са извършени с такъв тип нож.
Друго, на което съдът се позова, е видеоматериалът, приложен по делото. Веригата от косвени доказателства се разкъсва, според съда, именно от факта, че на видеозаписа от нощта на побоя не се вижда кой конкретно нанася смъртоносните удари. Според заключението на съда Илиян Тодоров е облечен с бели дрехи, но на видеозаписа се вижда как човек с тъмни дрехи замахва по време на случилото се сбиване.
Един от адвокатите на семействата на жертвите обаче коментира, че да се гради оправдателна присъда по видеозапис, който не е специално разузнавателно средство е процесуална новост. По думите на адвокат Камен Михалков видеозаписът е с ниско качество и на него не може да се различи "кой, кой е".
Съдебният състав критикува прокуратурата за това, че по-сериозно е трябвало да разследва и за това, че са допуснати груби процесуални нарушения. „Аз не смятам, че прокуратурата не си е свършила работата, такова нещо не чух от съда”, бе единственият коментар на държавния обвинител Любка Кръстева.
"Не смятаме, че прокуратурата не си е свършила работата. Всички, които слушаха материалите по делото, чуха доказателствения материал. Каква друга логика има, освен единствения естествен извод за автора на убийството? Разводняват се категорични доказателства, за да не се постанови присъда, това беше целта. Адвокатският състав обърна всичко. Нямаме тяхната съвест и слава Богу", казаха близките на убитите момчета със сълзи на очи. Според роднините съдебният състав е узаконил "убийството като морална ценност на това общество".
Магистратите отмениха мярката за неотклонение „задържане под стража” за Илиян Тодоров. Присъдата може да бъде обжалвана пред Софийски апелативен съд. Разноските по делото, които до момента са над 16 000 лева, засега остават за държавата.
В началото на юли т.г., когато трябваше първоначално да бъде произнесена присъдата срещу подсъдимия, председателят на съдебния състав Румяна Ченалова отложи произнасянето й. Тогава магистратът съобщи, че събраните доказателства не стигат до еднозначни отговори и трябва да се извърши експертиза на видеозаписите от инцидента от вещи лица от БАН.
На последното заседание, проведено на 7 декември, наблюдаващият прокурор по делото Любка Кръстева отново не поиска максималното наказание „доживотен затвор без право на замяна” за Илиян Тодоров. Тя поиска съдът да му наложи второто по тежест наказание, предвидено в закона - „доживотен затвор” с доводите, че подсъдимият е млад и има добри характеристични данни. Адвокатите на родителите на загиналите при инцидента младежи настояха от своя страна доживотната присъда да е без право на замяна.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини