Фирми съдят Общинския съвет за такса битови отпадъци

Четири големи пернишки фирми заведоха дело срещу решението на Общинският съвет - Перник за определяне на размера на таксите за битови отпадъци през 2011 г.!

Процесуалните представители на фирмите Мал МукМагмапак, Боби Л Трейдинг и Снабстрой днес се явиха в Пернишкия административен съд, където съдия Стефан Станчев даде ход на делото. Адвокат Анжела Асенова в пледоарията си посочи, че поддържа изцяло претенциите на своите доверители, защото при определяне на таксата за битови отпадъци, Общинският съвет не се е съобразил с размера и количеството на генерираните от тези фирми отпадъци, а като основа за изчисляването им е взел данъчната оценка на притежаваните от фирмите имоти! Това обосновава извода, че административният орган в лицето на Общинският съвет - Перник е бил длъжен да приложи мотиви за това свое решение, от които да е видно защо при определяне на таксата смет не се взима впредвид реално генерираните от тези предприятия битови отпадъци, а се съобразява с критерий, който няма нищо общо с исканата такса (данъчната оценка на имотите)!

Поискана бе съдебно-икономическа експертиза, която да установи дали при изработване на тази наредба в Общинският съвет е имало изградена процедура, по която таксата за битови отпадъци да е доказана като производна на данъчната оценка на притежаваните от фирмите имоти или тя е била определена произволно от Общинския съвет на базата на лични съждения и произволни хрумвания на членовете му.

Припомняме ви, че много фирми и граждани от Перник изпищяха в средата на тази година от неколкократно (между 7 и 10 пъти) увеличение на таксата смет, която те е трябвало да платщат! Например, таксата смет на фирма, платила 1500 лв. през 2010 г. през 2011 г. вече е набъбнала на 9200 лв.! И това в условията на финансова криза и все по-замираща и трудна търговия!

Прокурора по делото също се присъедини към искането на ищтците с допълнително възложена на вещото лице задача! Общинският съвет не си беше дал труда да изпрати адвокат, който да защитава интересите им! 

Съдия Станчев прие всички молби на ищтците за основателни и ги конституира като жалбоподатели. Намери искането за назначаване на експертиза за основателно и я допусна. Назначи за вещо лице Г-жа Боряна Пенчева и определи размера на възнаграждението и на 700 лв., дължими по равно от ищтците по делото. Задължи Общинският съвет да представи доказателства по делото за наличието на процедура по откриване на производство по издаване на решението си за приемането на спорната такса. Преписи от исковите молби по делото ще бъдат изпратени на Общинският съвет - Перник. Следващото заседание на съда бе насрочено за 20.12.2011 г. от 11:00 ч.

ЗАЩО ТОВА ДЕЛО Е ВАЖНО:

Както делото срещу Синята зона, така и това дело за таксата смет срещу Общинският съвет в Перник е важно за всички граждани и юридически лица на територията на града ни! И в двата случая се касае за един и същи морален и материален казус, а именно - някой иска да взима пари от гражданите и фирмите без каквото и да било основание! Ако това дело бъде спечелено - всички граждани и фирми, които през тази година са платили увеличените в пъти такси смет за имотите си ще могат да претендират заплатените от тях суми да им бъдат приспаднати от бъдещите такси смет, които трябва да плащат през 2012 и следващите години! А това ще освободи значителен финансов ресурс, неправомерно отнет им с въвеждането на тази спорна такса от общината!

Perunik.com ще продължи да ви информира за по-нататъшният ход на делото.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини