Журналисти от Перник се жалят до Висшия съдебен съвет заради изгонването им от делото за изборите

Съюзът на българските журналисти в Перник изпрати жалба до Висшия съдебен съвет относно случая, в който пернишки журналисти бяха изгонени от делото за касиране на изборите, водено от съдия Стефан Станчев.

Ето и пълният текст на жалбата:
                        Обръщаме се към Вас по повод инцидент в Пернишкия административен съд, при който журналисти грубо и безпричинно бяха изгонени от съдебната зала. На 16 ноември в 13,30ч. в Административен съд - Перник трябваше да се проведе второто съдебно заседание по дело,образувано по жалби на РЗС и БСП с искане за касиране на избора на общински съветници.
                           Преди началото на заседанието съдия Стефан Станчев безапелационно и без дори да познава присъстващите там четирима журналисти ги изгони от залата, защото според него "отразили некоректно първото съдебно заседание". На въпрос може ли да уточни в какво се изразява журналистическата некоректност, той отговори:"Вижте какво сте писали!"
                          Претендираме, че съдийското решение е несправедливо, защото съдията не е бил запознат с авторските материали на колегите, които категорично не са некоректни. По писмено настояване на изгонените журналисти,изпратено веднага до председателя на Административен съд-Перник,  на сайта на съда беше публикувано прессъобщение, в което съдия Станчев обяснява, че  "По предходни съобщения от журналисти /без да уточнява кои -б.а./  в различни интернет сайтове  /също не се знае кои-б.а./  се появява различна, противоречива информация,която не създава обективна представа как е протекло първото съдебно заседание"    
                           Подобни действия на който и да е съдия обиждат и унижават журналистическото съсловие. Те нарушават публичността на съдебните заседания и достъпа за присъствие в тях.    
                           Молим за Вашето съдействие подобни инциденти повече да не се случват. Настояваме за извинение към засегнатите колеги.    
                                                                                   
                                                                                              

Припомняме, че от делото беше изгонен и репортер на perunik.com. Ние бяхме единствената медия, получила обаждане лично от съдия Станчев.

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини