БСП обжалва решението на съда по делото за касиране на изборите

БСП ще обжалва решението на пернишкия Административен съд относно касирането на изборите за общински съветници в Перник, съобщиха на пресконференция днес от партията.

Като основна причина за несъгласието им с решението на съда от БСП посочиха експертизата на вещите лица, които трябваше ръчно да броят бюлетините на БСП и РЗС. На делото минала седмица съдът заявил, че експертизата има само информационна, но не и доказателствена стойност. „На практика се оказа, че платихме 2 хил. лева само за информация, която дори вече имахме“, коментираха от БСП.

Експертизата, по думите на БСП, не е изпълнила една от основните си задачи, а именно да се проверят гласувалите под черта. „Така и не стана ясно те имат ли право да гласуват, но съдът прие това за нещо нормално“, допълниха от БСП.

Друга нередност в експертизата е липсата на обяснение какво се е случило с празните чували на секциите 90 и 98. „Ако ни бяха казали, че експертизата е само с информационна стойност, нямаше да платим тези 2 хил. лв. Досега не се е случвало нещо такова. Винаги експертизите са били и доказателства“, коментираха от БСП.

Броят на действителните бюлетини също поражда съмнения в членовете на БСП. „Числата за тези бюлетини бяха няколко, а така и не стана ясно последно колко са тези бюлетини. Все пак на база на тях се изчислява квотата за общинските съветници“, казват от БСП.

Припомняме, че в експертизата беше посочено, че действителните бюлетини са 41 952, а по време на заседанието вещите лица са обяснили, че е допусната грешка при изписването и бюлетините всъщност са 39 776.

Освен това, както за пръв път perunik.com отбеляза - вещите лица по делото са броили бюлетините със завидната скорост от 23 бюлетини в секунда, което поставя под сериозно съмнение техните заключения и навява лоши мисли за едни 5000 лева хонорар, взети за никаква работа! 

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини