Ще има ли България е-правителство?

Най-голямата обществена поръчка за осъществяване на е-правителство у нас стартира преди дни. 

Бюджетът е 18 млн. лева. , а заданието е разделено на 5 обособени позиции, част от които включват реализиране на услуги за централната и общинската администрации.

За първи път ИТ компаниите от бранша имаха възможност да обсъдят процедурата с ресорния заместник-министър в деня на нейния старт. Валери Борисов се срещна с представители на четирите браншови организации – БАИТ, БАСКОМ, ИКТ Клъстер и Българската уеб асоциация.

„Това е възможност тези средства да бъдат инвестирани с разум, идеи и визия. Призовавам ви да дадете най-доброто, на което сте способни при разработването на проектите, за да може максимално бързо и ефективно гражданите да усетят ефекта от реалния старт на е-правителството" – каза на срещата заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

До края на ноември се очаква заработи е-обмен на документи между държавни институции. Първоначално ще се включат министерствата на транспорта, информационните технологии; на икономиката, на енергетиката и туризма, на външните работи и Агенция „Пътна инфраструктура".

Една от следващите конкретни цели, обявени от заместник-министъра, е до 6 месеца да бъдат създадени условия за подаване на годишни финансови отчети на едно място, а не както досега в данъчна администрация, НСИ и Агенция по вписвания. Работи се активно с администрациите на Министерството на правосъдието, Агенцията по вписвания и Националния статистически институт, за да стане това възможно.

Сред приоритетите на Валери Борисов са: максимално наваксване на изоставането от последните години; диалог с бизнеса; подобряване на координацията между институциите в централната администрация в областта на е-управление; постепенно преодоляване на „феодалното", собственическо отношение към информационните системи, което част от администрациите в държавата демонстрират; най-ефективно използване на ограничените финансови средства за е-управление.

Следващата седмица ИТ организациите ще излъчат двама свои представители, които да се включат активно в срещите на Работната група за е-управление.

„Само в активен диалог с ИТ бизнеса можем да постигнем резултати. Натрупано е огромно закъснение, което можем да наваксаме само заедно", каза на срещата заместник-министър Борисов.

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини