160 акта за износени гуми състави Автомобилна администрация

160 акта за износени гуми съставиха за две седмици инспекторите на Автомобилна администрация. Проверени  са общо 5 000 камиони и автобуси в страната, каза заместник-изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация” Йордан Арабаджиев .

По думите му, инспекторите са установили разкъсвания на гумите и други сериозни пропуски при 21 автомобила. Превозните средства са спрени временно от движение до отстраняване на неизправността.

Все повече български превозвачи вече проявяват интерес към популярната в Западна Европа предпазна мярка – дрегер за алкохол, който не позволява запалване на двигателя на камиона, ако водачът е пил.  Вграденият дрегер за алкохол е изключително точен, като допустимата граница може да се настройва по индивидуална заявка на клиента в съответствие със законодателството в различните държави. Той е свързан с електронната система на камиона и ако отчете непозволени стойности, двигателят се „заключва”.

Във връзка с инициативата „Малки и големи заедно на пътя” беше представен и наръчник със съвети, които да помогнат за по-безопасното взаимодействие между камионите и леките коли през зимния сезон. Инициативата ще продължи и през 2012 година.

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини