Перничани напират за разузнавачи в столичната полиция

Перничани и жители на Благоевград са изявили най-голямо желание да работят в столичната полиция като разузнавачи.

Това става ясно от подадените 872 кандидатури за участие в конкурса за назначаване на държавна служба в МВР - категория Г, който приключи преди дни в СДВР. Заради близостта до София стотици от миньорския град са внесли документи за разузнавачи в Криминална и Икономическа полиция. Истински фурор са предизвикали и свободните места за полицаи и водачи на патрулни автомобили, за които изискването за заемане на длъжността е само средно образование. За 120 вакантни места от категория Е към Столична дирекция на вътрешните работи ще се борят 1170 души.

„Към момента има засилен интерес за работа в системата на МВР, вероятно желаещите виждат някаква сигурност да работят в полицията и в системата на държавните органи", обясни пред „Монитор" Милена Йовчева служител в отдел „Човешки ресурси" СДВР.Кандидатите ще минат през много сериозно отсяване, като предстои да положат физически тест, изпит за интелигентност, психологическо изследване и заключително интервю. Освен това всички кандидати трябва да са медицински здрави.Екип на „Монитор" прекара 4 часа в приемната на столичната полиция, където желаещите за постъпване на работа попълваха документи за участие в конкурса. Опашките от мераклии започваха още от 9 часа сутринта. Всеки от кандидатите трябваше да напише мотивите си саморъчно, за да стане ясно колко е грамотен и какво го кара да работи в полицията. Това обаче се оказа доста непосилна задача за част от младежите.„Абе момче, ти не можеш ли да четеш, в бланката ти всичко е посочено, как ще ставаш полицаи", ядосваше се жената, която приемаше документите им в чакалнята. Друг мераклия за полицай се оказа, че не знае накъде се слага наклонена черта и потърси помощ отново от служителката, за да пита дали надясно или наляво трябва да е наклонът. Същият кандидат вече беше тествал нервите на представителя от отдел „Човешки ресурси", след като сгреши дори името на столичната полиция като вместо СДВР написа „седевере".

„Обикновено тези младежи никога не преминават цялата конкурсна процедура, като отпадат поради ниски резултати, но ние не можем да им ограничим правото да участват", коментираха от полицията.Други кандидати бяха решили, че за кураж ще дойдат за подаването на документи с родителите си. Сред кандидатите имаше и момче от провинцията, което бе доведено от дядо му.

„Възрастният човек му попълваше документите и отговаряше на въпросите вместо него, въпреки че му обяснихме, че това трябва да става лично", посочиха служителите от отдел „Човешки ресурси". За разлика от няколкото видимо неграмотни младежи служителите, натоварени с подбора на кадри, попадаха и на истински кандидати мечта.„Имаше момче и момиче, които бяха приятели и идваха от Благоевград.

Предварително бяха изчели всичко за конкурса, наредбите и документите, които се изискваха. Така би трябвало да е с всеки, желаещ да постъпи без значение дали на държавна работа, или в частна фирма" обясни още Милена Йовчева и подчерта, че на конкурса въпреки изискването за образователно-квалификационна степен „бакалавър" за кандидатите за категория Г документи са подавали и магистри. Тяхното предпочитание било да работят като разузнавачи в Криминална или Икономическа полиция. Най-често бъдещите полицаи за тези длъжности са завършили бакалавърски степени в Югозапдния университет в Благоевград, Варненския свободен и други.

Източник: monitor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини