Фрапиращи „грешки“ в протоколите от изборите, РЗС иска ново броене на бюлетините

Повече бюлетини отколкото избиратели , завишен брой недействителни гласове и намален брой гласове за дадена партия са само част от грешките, които РЗС откри в протоколите от изборите преди седмица. От партията настояват и за повторно броене на бюлетините за общински съветници.

Според тях има сериозна нередност в отбелязването на недействителните и действителните гласове в протоколите. Освен това откриват и фрапиращо несъответствие между резултатите  в протоколите от секционните избирателни комисии, публикувани официално в страницата на ЦИК – www.cik.bg и извлеченията от тях, предоставени на представители и застъпници на кандидатите за общински съветници на РЗС.

Броят на сгрешените протоколи също е много висок. Несъответствие РЗС открива в 92% от тях.

Дали обаче всичко това е манипулация на резултата?

Според  документите се оказва, че в една от секциите че броят на намерените бюлетини в урната е по-голям от броя на гласувалите избиратели. Същевременно в същия протокол пише, че недействителните бюлетини е 19, но въпреки това пише и че броят на действителните съответства на броя на намерените в урната, тоест, че недействителни няма.

Оказва се, че в протокола  действителните гласове за една партия са отбелязани като 0, а в другия документ (извлечението от протокола) са 15. В друг от протоколите е посочено, че общият брой на избирателите в дадена  секция е 532, а в извлечението от протокола, подписано от всички членове на СИК  се оказва, че тези избиратели са 544. Сериозна разлика в броя на избирателите има и в протоколите на още една  секция. В протокол на СИК броят на избирателите е посочен като 686, а в извлечението от протокола, те вече са станали 359.

Най-фрапираща е „грешката“ в отброяване на действителни гласове в още една от секциите. В протокола на СИК броят на действителните гласове за общински съветници е 268, а в извлечението от протокола е посочено, че броят им е с цели сто по-малко, а именно- 168.

Несъответствия има и в броя на бюлетините за общински съветници в още една секция. В протокола е посочено, че в бюлетини за общински съветници в урната са били е 308, а в извлечението  те се стопяват до 0.

Това обаче не е всичко.  В други протоколи на СИК липсва и попълване на цели графи в таблицата, като например такива за недействителни гласове, брой на избирателите, множество поправки и зачерквания на информация.

Реакцията на РЗС:  „ Някои от застъпниците  на РЗС въобще не бяха допуснати до изборното помещение по време на броенето на гласовете, на други не им бяха предоставени извлечения от протоколите, в разрез с Изборния кодекс“, казват от партията.

Едва 23 гласа не достигат на РЗС  за да участва с листата си от кандидати за общински съветници в разпределението на мандатите за общински съветници от изборите, проведени на 23.10.2011 год. Според РЗС именно заради нарушенията изборният резултат би бил друг. Затова и вече е подадена жалба до Административния съд.

И други партии искат касиране на изборите

С жалба до Административния съд са и БСП и коалиция. Те искат касиране на изборите. Причините са също големият брой недействителни бюлетини, както и дописаните в избирателните списъци гласоподаватели, без да е ясно дали всеки от тях е имал право да гласува за общински съветници. От БСП ще искат и ръчно преброяване на гласовете.

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини