Проблем със сигурността в Skype, разкрива IP адресите ни

Eкип от изследователи успяха да пробият сигурносттта на Skype и да си осигурят лесен достъп до IP адресите на десетки хиляди потребители на услугата. Благодарение на метода, който те използват учените успяват да получат нформации за различните техни онлайн активности, в това число и файлове, които изтеглят или споделят, чрез BitTorrent. Учените посочиха, че той работи дори и, когато потребителите са конфигурирали акаунтите си да получават информация само от хора, които са в списъците им с контакти, информира theregister.

Изследователите споделиха още, че използваният от тях метод е ефективен, дори и когато дадени потребители не са влезли в момента в своите профили, но са използвали VoIP програмата в последните три дни. В резултат, на което системата е в състояние да асоциира даден Skype акаунт със специфичната BitTorrent активност на потребителите. Дори и, когато те споделят своят IP адрес с други хора в отделна локална мрежа, която използва Network Address Translation (NAT).

Изследователите посочиха, че експеримента им показва, че всеки един потенциален киберпрестъпник с най-елементарни средства може да си осигури достъп до IP адреса на Skype потребителите. Потенциала на подобна атака е огромен и по тозин начин може да се превърне в сериозна предпоставка за разпространение на вируси или зловреден софтуер. В заключение от екипа разкриха, че е достатъчно да знаете името и email адреса на даден потребител, за да си осигурите достъп не само до IP адреса, но и за лична информация като местопожение, интереси, година на раждане и др.

Източник: digital.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини