Елица Енева: Човек няма две сърца - едно за хора , друго за животни - той или има сърце, или няма

Елица с децата си

Елица Енева е позната на перничани с непримиримата си битка за защитата и правата на животните. Тя е член на Сдружението за защита на животните "Дай лапа" и сега се кандидатира за общински съветник, подкрепен от ПП „Другата България“.

Елица е завършила Технически университет София, но е по майчинство от ТВ Кракра Перник. Емигрира в Канада през 2007 година, където ражда и дъщеричката си Елия. „За съжаление съдбата ме върна по жесток начин в България и реших, че щом тя е определила да се върна, трябва да работя в името на нещо добро и позитивно“, разказва Елица.

Продължава майчинството си с второто си дете Боримир, който сега е на близо 9 месеца. „Децата  са ми  най- голямото ми богатство, но никога , никога не спирам да мисля за всяко едно същество, което няма майка до себе си да го прегръща. Независимо дали това ще е малко изхвърлено коте и куче,  или бебенце, изоставено от майка си в дом“, казва Елица и е категорична, че човек няма две сърца - едно за хора , друго за животни - той или има сърце, или няма.

Любовта й към четириногите постепенно прераства в гражданска позиция относно защитата им. „За съжаление в обществото ни постоянно се натрапва идеята , че ние природозащитниците сме виновни за многото кучета, а истината е , че те са следствие от безконтролното развъждане по дворове и различни обекти“, твърди Елица. Според нея е много важно хората да уважават всяко едно живо същество и така възпитава децата си.

„Амбицията ми в близко бъдеще е в училищата да се направят образователни програми за отговорността към животните“, казва тя. Ако стане общински съветник ще настоява и за въвеждане на строги правила за отглеждане на домашни любимци, ще се бори и за регистър на кучетата във всички села в Община Перник, както и за увеличаване на таксите на НЕКАСТРИРАНИ  животни. „Трябва да има и регистър на всички КУЧЕТА, КОИТО ХОДЯТ НА ЛОВ,  тъй като те са освободени от такса и са обект на безконтролно развъждане от всеки ловец“, категорична е Елица.

Елица не харесва и разделянето на хората на такива, които обичат и на такива, които мразят животните, защото всички искаме едно и също- да няма бездомни кучета. „Аз съм майка на две деца и много обичам животните, но тяхното място не е на улицата- те ни най- малко искат да са бездомни”. Като съветник ще настоява за оградени детски площадки, така че животните да нямат достъп до места, на които децата си играят най- вече в пясъчниците. „Ще се боря обаче и за отделни паркове за разходка на домашни любимци, защото хората, които водят своите домашни любимци  имат право на спокойна разходка като всеки друг. А също и за да са спокойни майките с децата и всички граждани“, допълва Елица.

Категорична е, че децата на Перник са най-важното и именно за тяхното бъдеще тя може да направи всичко това.

„ Искам Перник да е чист и красив град БЕЗ КУЧЕТА. Невъзможно е обаче те да изчезнат веднага и това трябва да убедя хората-  докато не се спре постоянното им изхвърляне на улицата дори и да се избият / което освен , че не е хуманно е и незаконно /,  те ще се появят отново. Това правят както г-жа Янакиева, така и предшествениците й вече близо 10 години- животните се избиват , а резултат НЯМА и всички го виждаме. Това ще се опитам да променя- бавно и постепенно, но сигурно премахване на явлението БЕЗДОМНО КУЧЕ.“, казва тя.

Според нея Перник има нужда от европейски приют за бездомни животни, както и БЕЗПЛАТНАТА МАСОВА КАСТРАЦИЯ И ЧИПИРАНЕ  на домашни кучета и котки.

По думите й Перник обаче има нужда и от още много неща- достъпна среда за инвалиди, от възможности за спорт и отдих,  от почистване и достъпни тротоари във всички квартали. „В града има толкова местности, които могат да се превърнат в чудни паркове с алеи и пейки, с велоалеи. В момента обаче в Перник има повече места , където да се окаляш и малко места , където хората да прекарват приятни мигове“, казва Елица.  „И най-вече, Перник има нужда от прозрачност в управлението и принципни хора , а не от мижитурки“, допълва тя.

Не крие и възмущението си от случващото се в управлението на Перник сега. „Преди време си мислех, че при управлението на г-жа Антоанета Георгиева беше зле, но днес съм сигурна, че по- зле надали може да бъде. Нагласени на работа в общината са хора с връзки, които защитават интересите на определени кръгове“, казва Елица и допълва : „Наскоро един човек ми се похвали , че е спечелил конкурс при управлението на г-жа Янакиева по линия на СДС. Ние ДОЛУ се блъскаме и трепеме , гледаме по какво се различаваме , а не какво ни обединява. Хващаме се гуша за гуша За или Против това или онова, а те ГОРЕ делят и преразпределят власт и пари“.

Твърди, че дори и да не стане общински съветник, няма да спре да върши това, което прави за перничани и в момента. Цялото си време дава за децата си и своята кауза. „Децата ми са малки и всеки един момент е зает с домакинството. Свободното си време съм обрекла на  спасяването на животни“, казва Елица. Обича и разходките в планината и срещите с приятелките си.

 

... и домашните любимци
Източник: perunik.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини