ЦИК уважи жалба на Вихрен Матев, БСП коригира агитационните си материали

Централната избирателна комисия отмени решенията на ОИК-Перник,  с които остави без уважение сигналите на кандидат-кмета Вихрен Матев относно агитационните материали на БСП и коалиция, които са в нарушение на чл. 134, ал. 2 от Изборния кодекс.

Така ОИК – Перник ще трябва да даде указания на местната коалиция на БСП да приведе агитационните си материали във вид, че да отговарят на изискването, а именно да съдържат информация, че „купуването и продаването на гласове е престъпление", която да заема не по-малко от 10% от лицевата площ на агитационния материал и да е разположена в обособено поле.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Оказва се обаче, че въпреки това решението на ЦИК също противоречи на цитирания вече изборен кодекс. Чл. 134, ал. 7 от документа гласи: „Кметът на общината, района или кметството или кметският наместник по решение на районната или общинската избирателна комисия и при необходимост със съдействие на органите на Министерството на вътрешните работи премахва или изземва агитационните материали, поставени или разпространени в нарушение на този кодекс. Премахването и изземването на такива материали в изборния ден може да става и по решение на секционните избирателни комисии“.

Публикуваме и пълния текст на решението на ЦИК:

РЕШЕНИЕ

№ 1115-МИ

София, 07.10.2011

ОТНОСНО:  жалба от Вихрен Георгиев Матев срещу решения № 166-МИ и № 167-МИ от 03.10.2011 г. на ОИК – Перник, област Перник

Постъпила е жалба с вх. № М-511 от 07.10.2011 г. на ЦИК от Вихрен Георгиев Матев срещу решения № 166-МИ и № 167-МИ от 03.10.2011 г. на ОИК - Перник, област Перник, с които общинската избирателна комисия е оставила без уважение подадени от същия жалбоподател сигнали за нарушение на нормата на чл. 134, ал. 2 от ИК по отношение на агитационни материали, издадени от местната коалиция „БСП, ЗНС, КПБ, ПБС, ПК „Тракия", СПС „Защита" и Движение „Гергьовден".

В жалбата са развити съображения за незаконосъобразност на атакуваните решения, като се твърди, че ОИК - Перник, не се е съобразила с изложените по сигналите факти, оспорените решения са постановени при липса на фактически мотиви, както и че не е направена подробна проверка по отношение на претендираните нарушения.

Централната избирателна комисия намери постъпилата жалба за допустима, като подадена в срок срещу подлежащ на обжалване акт на ОИК и от лице с правен интерес от оспорването. Разгледана по същество същата е основателна.

Атакуваните решения на ОИК - Перник, са постановени на редовно заседание на комисията, проведено на 03.10.2011 г. при наличие на законоустановения кворум и е взето с предписаното от закона мнозинство.

По преписката са изискани и приложени посочените по-горе агитационни материали, от които е видно, че съдържанието на същите е в разрез на изискването на чл. 134, ал. 2, изр. 1 от ИК, тъй като информацията „купуването и продаването на гласове е престъпление" не е разположена в обособено поле и заема по-малко от 10 на сто от лицевата площ на агитационните материали, поради което и атакуваните решения на ОИК - Перник, са постановени в противоречие на материалния закон и следва да бъдат отменени, като на ОИК - Перник, се дадат указания относно приложението на закона. Общинската избирателна комисия - Перник, следва да укаже на представляващия местна коалиция „БСП, ЗНС, КПБ, ПБС, ПК „Тракия", СПС „Защита" и Движение „Гергьовден" да приведе агитационните си материали във вид, че същите да отговарят на изискването на чл. 134, ал. 2, изр. 1 от ИК, а именно да съдържат информация, че „купуването и продаването на гласове е престъпление", която информация да заема не по-малко от 10 на сто от лицевата площ на агитационния материал и същата да е разположена в обособено поле.

Предвид изложеното и на основание чл. 33, ал. 3 във връзка с чл. 134, ал. 1 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия

Р Е Ш И:

ОТМЕНЯ решения № 166-МИ и № 167-МИ от 03.10.2011 г. на ОИК - Перник, област Перник, с които общинската избирателна комисия е оставила без уважение подадени от Вихрен Георгиев Матев сигнали за нарушение на нормата на чл. 134, ал. 2 от ИК по отношение на агитационни материали, издадени от местната коалиция „БСП, ЗНС, КПБ, ПБС, ПК „Тракия", СПС „Защита" и Движение „Гергьовден".

УКАЗВА на ОИК - Перник, област Перник, да даде указания на представляващия местна коалиция „БСП, ЗНС, КПБ, ПБС, ПК „Тракия", СПС „Защита" и Движение „Гергьовден" да приведе агитационните си материали във вид, че същите да отговарят на изискването на чл. 134, ал. 2, изр. 1 от ИК, а именно да съдържат информация, че „купуването и продаването на гласове е престъпление", която информация да заема не по-малко от 10 на сто от лицевата площ на агитационния материал и същата да е разположена в обособено поле.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини