Вихрен Матев обжалва решението на Общинска избирателна комисия в ЦИК

Агитационният материал на БСП

Кандидатът за кмет Вихрен Матев ще обжалва отхвърлените жалби от страна на ОИК в Перник по повод нарушения в изборния кодекс за агитационни материали.

В понеделник Общинската избирателна комисия отхвърли жалбата на Матев срещу агитационни материали на местната коалиция БСП, ЗНС, КПБ, ПБС, ПК Тракия, СПС „Защита” и движение „Гергьовден”.

Според кандидат-кмета материалите на коалицията съдържат изисквания от Изборния кодекс надпис „Купуването и продаването на гласове е престъпление“, но призивът е с размери, които не съответстват на изискванията. Размерът на полето, в което е разположен надписът  трябва да е 10% от общата площ на лицевата страна на материала.

Според ОИК обаче жалбата е неоснователна, тъй като според комисията материалът изцяло отговаря на изискванията. Освен това от Общинската избирателна комисия посочват единствено, че в жалбата на Матев липсват данни кога къде и от кого се разпространява материалът. 

“При вземането на решенията си ОИК-Перник не се е съобразила с изложените от мен факти и на практика не е представила нито един довод, който да е безспорно доказателство за отхвърлянето на жалбите ми“, пише Вихрен Матев в жалбата си до ЦИК.

По думите му, от ОИК дори не са измерили площта на лицевите части на оспорваните от него агитационни материали или площта на обособено поле, не са потвърдили и неговото наличие или отсъствие.“ Дори и с бегъл поглед може да бъде установено, че обособено поле (каквото е изискването на чл. 134 ал. 2 от Изборния кодекс) на тези агитационни материали липсва“, категоричен е кандидат-кметът.

„Напълно не приемам довода на ОИК, че аз, в качеството си на жалбоподател, трябва да правя собствено разследване и да информирам ОИК за това кой, кога, къде и как раздава обжалваните от мен материали“, пише още в жалбата и продължава: „Единствените, които са упълномощени и имат правото и задължението да проведат подобно разследване са самата ОИК. Не може да се вменява на жалбоподателя да върши работа, за която не е упълномощен от закона.“

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини