Откриха втората академична година в ЕПУ

Новата академична година беше тържествено открита днес в Европейския политехнически университет в Перник.

Това е втората подред учебна година за най-новото висше учебно заведение в страната.

„Обещахме си да се справим с предизвикателството за създаване на качествено образование и имаме убедеността, че високото качество е възможност университета да се развие в европейски мащаб. Опитваме се да създадем общество от много култури и етноси, които да си сътрудничат, както и да създадем толерантност между различните националности, вяра и етноси“, каза в речта си за откриването на ВУЗ-а ректорът на университета проф. Христо Христов.

Днес той съобщи, че след 3 години университетът ще се премести извън града, като сградата ще се намира сред природата. Студентите ще живеят в модерен кампус , където ще има и стадион и спортна зала, както и модерни лаборатории, в които студентите ще се обучават.

„Проектът тръгва в момента и ще има сериозна инвестиционна подкрепа“, заяви Христов.

„Вие сте на прав път,който ще ви изведе до професионална реализация. Ще ми се да съм на вашата възраст“, каза за финал ректорът.

Днес беше проведена и церемония по удостояване с  почетното звание Доктор Хонорис кауза на ЕПУ. Най-високото академично отличие беше връчено на Негово Високопреосвещенство Теодосиос, Архиепископ на Севастиа, Йерусалим.

„Идвам тук, носейки послание за любов, мир и братство между всички от света, независимо от какъв народ и вероизповедание са. И както Йерусалим обединява религиите и различните култури, така и вшият университет тук обединява хора от различни култури, народи и вероизповедания. Това е залогът на университета за образец на взаимното разбирателство, толерантността и братството между народите“, каза архиепископът.

 Той поднесе почетно си звание на своя палестински народ. „Моят народ заслужава своята държава и това да живее свободно и аз му служа с всички сили, които са ми дадени. Този народ заслужава да има своята държава и да живее свободно като всички народи в света“, допълни Негово Високопреосвещенство Теодосиос и благодари на академичния съвет за званието.

Гост на тържеството ще бъде председателят на Народното събрание Цецка Цачева, която получи и почетен плакет на университета.

„Една година е миг във времето, но достатъчна да се сложи едно добро начало на Европейския политехнически университет. Студентите и преподавателите в този университет в момента творят история“, каза Цачева.

По думите й, пернишкият университет има потенциала да стане сред най-престижните.

На тържественото откриване бяха наградени и четирима отличници на ЕПУ, които тази година ще се обучават безплатно благодарение на високите си постижения.

¾-ти от студентите, които са приети в университета тази година са чуждестранни граждани, а в университета се преподава на английски по всички предмети.

Поздравителни адреси по случай началото на академичната година са получени от премиера Бойко Борисов, министъра на образованието Сергей Игнатов, Съвета на ректорите в лицето на Борислав Борисов и университети от Турция, Китай, Германия и Австрия.

Събитието беше уважено и от посланиците на Сирия-  Салах Суккар и Палестина- Ахмед Мохамед ал-Мадбух.

На събитието присъстваха също кандидат-кметът Вихрен Матев и докторът на богословските науки Виктор Банов

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини