Трън и сръбският Димитровград искат отворена граница

Българи и сърби искат нов пропускателен пункт. Хората от община Трън и от сръбската Димитровград настояват границата при село Петачинци да бъде отворена. За това има и правителствено решение. Какво пречи то да бъде изпълнено, провери bTV.

Идеята за граничен пункт между селата Петачинци и Банкя е на близо век. Изграждането на пункта и пътя до него ще струват най-много 2 млн. лева. Пари обаче няма. През 1918 година Ньойският договор прекарва границата малко под билото и разделя селата Петачинци, Стрезимировци и Банкя на две.

Общината вече има планове за развитието на района, ако границата бъде отворена. Властите са дали съгласие, но никой не се е сетил, че до границата трябва да бъде изградено шосе. Сега има само горски път.

"Пътят е черен. Четири години се опитвам да се справя с тази пречка. Има спогодба между Първанов и Тадич, има решение на всички министерства и на Министерския съвет, но пари няма”, обясни Станислав Николов.

Без път КПП-то остава само мечта. Затова кметът на съседния Димитровград предлага по-евтин вариант - сръбската застава да стане обща митница, а пет километра път да бъдат изградени с европейски пари. Трън пък може да предложи изоставената почивна станция на митниците за хотел. Стига държавата да прехвърли имота на общината.

Източник: bTV

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини