Анатомия на митичните нечифтокопитни

Анатомия на митичните нечифтокопитни. Деймиън Хърст

Може и да не вярвате в съществуването на Пегас или еднорог, но все пак тяхната анатомия е вече изследвана. Фантазията на един от най-известните съвременни творци Деймиън Хърст се е насочила в тази посока и е достигна до точката, в която дъхът ни спира.

Деймиън Хърст е основен нарушител на спокойствието в съвременното изкуство, смятат критиците. Неговите творби предизвикват едновременно възхищение от художествения му талант и недоумение от провокативните послания на автора. Свикнали сме със сияйната символика, която носят еднорогът и пегасът, самата идея за техните вътрешности ни сварва меко казано крайно неподготвени.

Новите творби на Деймиън Хърст са наречени  Legend (Легенда) и Myth (Мит). Двете анатомични скулптури порязяват с характерната за творчеството му мощ и както останалите му творби са изненадващи, даже шокиращи за неподготвеното око на зрителя. Пегас и Еднорогът са прекрасни, изваяни от бял камък ... от едната страна. От другата е подробната, даже в повече, анатомия на митичните нечифтокопитни - кости, мускули, сухожилия, вени и артерии, вътрешни органи.

Самият Хърст обяснява: „Исках да покажа, че науката приземява вярата. И ако разрежем митологичните същества, ще се окаже, че еднорогът и Пегас по нищо не се различават от най-обикновените смъртни коне. Но при това митът става релност, както никога досега!”

Двете анатомични скулптури на Деймиън Хърст са изложени в парка около музея Chatsworth House в Дербишир, един от най-големите „домове съкровищници” в Англия, където са събрани произведения от миналите столетия и съвременни шедьоври. Митичните нечифтокопитни ще са там до края на октомври, след това ще отидат в някой от световните музеи.

Мира Захариева

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини