905 първокласници в Перник, 690 ще са на училище целодневно

Родителите на 690 първокласници в областта са заявили желание за целодневна организация на деня, която се заплаща от държавата и е безплатна за родителите. При тази организация задължителните учебни часове се съчетават с форми на самоподготовка, занимания по интереси и организиран отдих, популярни като „занималня”.

Тази година за пръв път училищния праг ще прекрачат 905 деца, стана ясно на пресконференция днес. За учебната 2011/2012 година успешно в областта е реализиран държавен прием на ученици в 48 паралелки в среден курс.

„Най-голямо постижение при приема тази година има Спортно училище Олимпиец – Перник, където са сформирани три паралелки съответно в шести, седми и осми клас. Две години подред те имаха нулев прием“, каза Ваня Коконова, началник на РИО – Перник.

Всички учебни звена на територията на област Перник са осигурени с учебници, учебни помагала и учебна документация за началото на учебната година. Училищата, детските градини и обслужващите звена са ресурсно обезпечени. Осигурени са необходимите санитарно-хигиенни условия.

„През тази учебна година дейността на РИО-Перник, ще бъде насочена към подобряване на образователно-възпитателния процес и резултатите на учениците“, каза още Коконова.

Сред основните акценти са мерки за подобряване на дисциплината в системата, активно участие в националните програми на МОМН и квалификацията на педагозите.

Ще бъде направен анализ на резултатите от националното външно оценяване и тенденциите на всички нива – регион, училище, паралелка, ученик. Ще бъдат сравнени и анализирани резултатите от външното оценяване и тези в училище, а  добрите практики при преподаване на учебния материал ще бъдат изследвани и популяризирани.

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини