Днес огнеборците честват своя професионален празник

За 17-ти път тази година огнеборците в България отбелязват своя професионален празник.
През 1995-та година с решение на Министерски съвет датата 14 септември е обявена за професионален празник на пожарникарите, с което е възстановена традицията от 14.09.1905г., когато по инициатива на пожарния командир Димитър Тролев от София и пожарни командири ор Пловдив, Татар Пазарджик и Бургас е свикан първият пожарникарски събор и е сформирано първото пожарникарско дружество в страната. На този събор са взети решенията пожарната да има свой печатен орган – сп. „Пожарно дело“ и датата 14-ти септември да се чества като годишен празник на пожарникарите.
Днес от 10 часа пожарникари ще положат венци и цветя на паметните плочи на загинали при изпълнение на служебния си дълг. Ще се проведе и тържествено събрание по случай професионалния празник в ОДК гр. Перник от 11:30 часа и среща-коктейл от 12: 15 часа в „Арт салона“ на „Двореца на културата“ с пожарникари, ветерани, ветерани и представители на местната и държавна власт.
По случай празника на пожарната се организира и седмица на Пожарната безопасност. Планирани са редица мероприятия в областта- ден на отворените врати, горещи телефони, приемни и демонстративни занятия.

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини