Британските улици станаха "военни зони", народът иска армията

Безредиците превърнаха британските улици във „военни зони”, съобщава телевизия „Скай нюз”.

Размириците и проявите на мародерство обхванаха Лондон, Бирмингам, Бристол и Ливърпул.

Полицията не успява да укроти развилнелите се младежи. Тълпи от младежи разбиваха витрини и прозорци, грабеха магазини и подпалиха сгради през изминалата нощ.

Над 330 души са арестувани в британската столица, сред които има и трима заподозрени за опит за убийство на полицейски служители.

Британският министър на вътрешните работи Тереза Мей отхвърли исканията в големите градове да бъдат пратени армейски части или да се използват водни оръдия за потушаване на избухналите размирици, съобщи Би Би Си.

Редът в Обединеното кралството се поддържа в сътрудничество с различните общности, отбеляза Мей. Жителите на Лондон настояват на улицата да бъдат пратени части на армията, за да обуздаят безредиците, които през изминалата нощ обхванаха и други големи британски градове като Бирмингам, Ливърпул и Бристол.

Тълпата палеше сгради и автомобили, и ограбваше магазини, посочва ИТАР-ТАСС.

Хората са изплашени.

Създава се впечатление, че властите не могат да се справят със ситуацията.

Лондончани искат армейски патрули за нормализиране на обстановката, отбелязва Би Би Си. Вътрешният министър окачестви проявите като чисто криминални актове, обещавайки отговорните да бъдат изправени пред правосъдието. По телевизия "Скай нюз" тя каза, че такова нещо в последните години в страната не е имало.

Британското правителство провежда извънредно заседание заради безредиците.

Очаква се днес министрите да обсъдят засилването на полицейското присъствие в проблемите райони на Лондон.

Преди минути стана ясно, че приятелският мач между националните отбори по футбол на Англия и Холандия е отменен заради безредиците. Решението е взето след среща между представители на Футболната асоциация на Англия и ръководството на полицията. Мачът трябваше да се играе в сряда на стадион „Уембли”, предаде АФП.

Безпрецедентното решение идва, след като по-рано бяха отложени срещи от Купата на Лигата.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини